Liberál Tusk ztrácí náskok

21.10.2005
Jeden z dvojice pravicových kandidátů, liberál Donald Tusk, nebo konzervativec Lech Kaczynski se stane třetím postkomunistickým prezidentem Polska.

„O novém prezidentovi Polska rozhodne wehrmacht“ – i takové titulky bylo možné vidět v průběhu dvou týdnů kampaně před druhým kolem polských prezidentských voleb, které se bude konat tuto neděli. Jeden z dvojice pravicových kandidátů, liberál Donald Tusk, nebo konzervativec Lech Kaczynski se stane třetím postkomunistickým prezidentem Polska.

Kampaň je nevybíravá, Kaczynského štáb vytáhl proti Tuskovi rodinnou historii, kdy Tuskův dědeček sloužil krátce v německém vojsku za Hitlerovy vlády, protože byl Kašuba, tedy příslušník národa žijícího na severu dnešního Polska, který se nacisté snažili začlenit do své říše. Ostré výpady se Kaczynskému vyplatily. Podle průzkumů deníku Fakt i několika dalších médií stahuje desetiprocentní náskok Tuska.

Včerejší průzkum listu Rzeczpospolita nicméně Tuskův náskok potvrdil, není však do něho započítána podpora, kterou v úterý oznámil Lechu Kaczynskému vůdce levicových populistů Andrzej Lepper. Ten v prvním kole voleb skončil třetí, přičemž disponuje zhruba dvěma milióny hlasů poměrně věrných voličů.
„Kaczynskému se také vyplácí, že objíždí místa, kde v prvním kole prohrál s velkou ztrátou,“ napsal list Gazeta Wyborcza.

Politologové se neodvažují výsledek voleb tipovat, protože situace až příliš připomíná rok 1995 a souboj mezi Lechem Walesou a Aleksandrem Kwa¶niewským. Podle prvních odhadů v den voleb zvítězil Walesa, ale nakonec vyhrál Kwa¶niewski.
Hodně ovšem bude také záležet na účasti, která byla v zářijových parlamentních volbách a prvním kole prezidentských dosud nejnižší od roku 1989.

„Klíčový může být levicový elektorát, který hlasoval pro kandidáta sociálních demokratů, nebo pro nikoho. Ten nyní může pomoci Tuskovi,“ uvádí Malgorzata Subotičová, analytička deníku Rzeczpospolita.
Jasno má ale polská mládež: v již tradičních neoficiálních volbách studentů 899 středních škol s velkou převahou dvaceti procent vyhrál Donald Tusk, který slibuje podporu bezplatného školství.

Druhé kolo prezidentských voleb komplikuje obsazování postů a sestavování vlády, neboť Tusk a Kaczynski jsou představitelé stran, které se navzájem potřebují pro sestavení koalice. Spory mezi nimi se projevily i tím, že nový Sejm nebyl schopen zvolit maršálka, zatímco se včera šéfem nového Senátu stal známý protikomunistický politik Bogdan Borusewicz.

Rozhovory o nové vládě premiérského kandidáta Kazimierze Marcinkiewicze z Kaczynského strany Právo a spravedlnost s liberálem Janem Rokitou, který by měl být vicepremiérem, se také dosud protahovaly. Podle včerejších zpráv by program vlády měl být znám do konce příštího týdne. Hlavní spor se vede především o ekonomické otázky a daně.
„V pondělí začnou rozhovory odborníků o makroekonomických a rozpočtových otázkách,“ oznámili včera Marcinkiewicz a Rokita.

Vítězství Tuska by posílilo roli liberálů, i když jejich plány na zavedení jednotné daňové sazby jsou kvůli parlamentní převaze konzervativců odloženy. Konzervativci zase prosazují větší roli státu.

Sdílet tento příspěvek