Pravice v Polsku znovu jedná o koaliční vládě

31.10.2005
Pravicové strany v Polsku obnovily koaliční jednání. V něděli se v severopolském Gdaňsku sešli jejich vedoucí představitelé, a prolomili tak několik dní trvající krizi kolem tvoření nové vlády.

Pravicové strany v Polsku obnovily koaliční jednání. V neděli večer se v severopolském Gdaňsku sešli jejich vedoucí představitelé, a prolomili tak několik dní trvající krizi kolem tvoření nové vlády.
Za sociálně konzervativní stranu Právo a spravedlnost (PiS), která vyhrála zářijové parlamentní volby, se podle agentury PAP schůzky zúčastnil její šéf Jaroslaw Kaczynski, designovaný premiér Kazimierz Marcinkiewicz a předseda dolní komory parlamentu Marek Jurek. Liberální Občanskou platformu (PO) zastupovali její předseda Donald Tusk a „druhý muž“ strany Jan Rokita.

Do uzávěrky tohoto vydání nebylo jasné, zda PO pouze podpoří menšinovou vládu PiS, jejíž složení chtěl už dnes představit designovaný premiér Marcinkiewicz, nebo zda politici PO ve vládě zasednou. PiS a PO původně chtěly vytvořit koaliční kabinet, politici se však neshodli na rozdělení ministerských křesel.
Sociálně konzervativní strana navíc při jednání parlamentu přehlasovala PO při volbě šéfa parlamentu, když k tomu využila nacionalistickou Ligu polských rodin, radikální Sebeobranu a Polskou lidovou stranu.
Liberálové včera vyzvali předsedu PiS Jaroslawa Kaczynského, aby se sám ujal tvoření vlády. Občanská platforma také chce, aby se strana PiS zřekla spolupráce s radikály a nacionalisty.

„Ať Jaroslaw Kaczynski převezme plnou odpovědnost za novou vládu,“ řekl novinářům předseda liberální Občanské platformy Donald Tusk. V takovém případě by se podle něj mohla PO přidat k tvoření kabinetu. PiS a PO původně chtěly sestavit koaliční vládu, politici se ale neshodli na rozdělení ministerských křesel.
Jaroslaw Kaczynski se jako předseda strany, která vyhrála volby, měl stát premiérem. Kandidatury se vzdal, aby tak zvýšil šance svého bratra, jednovaječného dvojčete Lecha Kaczynského v prezidentských volbách, jež se konaly krátce po parlamentních.

Kdyby totiž Jaroslaw Kaczynski byl premiérem, Poláci by podle odborníků zřejmě nehlasovali pro Lecha Kaczynského. Nepřáli by si stejnou tvář ve dvou nejvyšších funkcích ve státě. Tato taktika se straně vyplatila, protože Lech Kaczynski nakonec prezidentské volby vyhrál. Porazil v nich právě šéfa PO Donalda Tuska.
„Pan Marcinkiewicz je kandidátem na premiéra, na tom se nic nemění,“ reagoval na výzvu PO k jednání poslanec PiS Adam Bielan.

Designovanému premiérovi se ale zatím nepodařilo sestavit koalici, dnes prezidentovi Aleksanderovi Kwa¶niewskému proto zřejmě představí kabinet, který se nemůže spoléhat na většinu hlasů v parlamentu.
Podle průzkumu společnosti TNS OBOP, který včera zveřejnila Polská televize, si koaliční vládu PiS a PO přeje 74 procent Poláků.

Sdílet tento příspěvek