Premiér Babiš se zúčastní summitu předsedů vlád V4 v Krakově

17.02.2021
Úřad vlády

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš se ve středu 17. února 2021 v Krakově zúčastní summitu předsedů vlád zemí V4, který Polsko hostí u příležitosti 30. výročí Visegrádské spolupráce.

Hlavními tématy dopoledního plenárního zasedání, kterého se zúčastní předseda Evropské rady Charles Michel, budou zhodnocení dosavadní spolupráce V4 a její další směřování.

Během pracovního oběda, rovněž za účasti předsedy Evropské rady Michela, budou premiér Polska Mateusz Morawiecki, Maďarska Viktor Orbán, Slovenské republiky Igor Matovič a České republiky Andrej Babiš diskutovat o opatřeních proti šíření pandemie covid-19, vakcínách a postupu očkování v EU. Dalšími tématy budou migrace a mezinárodní otázky, jako jsou vztahy s Ruskem, situace v Bělorusku a Východní partnerství.

V rámci odpoledního programu budou předsedové vlád hovořit o příhraniční digitální spolupráci. Následně proběhne interaktivní diskuzní panel na téma herní průmysl v regionu V4 za online účasti zástupců tohoto odvětví.

Visegrádská spolupráce byla ustavena na setkání prezidentů Československa, Polska a Maďarska dne 15. února 1991 v maďarském Visegrádu. Jedná se o neformální platformu pro regionální spolupráci ČR, Slovenska, Polska a Maďarska. V roce 2004 všechny země vstoupily do EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek