Polští katolíci zahájili v EU válku o evropské hodnoty

24.11.2005
Když polští europoslanci minulý týden na chodbě Evropského parlamentu ve Štrasburku vyvěsili plakáty brojící proti potratům, socialistická zákonodárkyně z Portugalska Ana Gomesová cítila, že musí jednat.

Když polští europoslanci minulý týden na chodbě Evropského parlamentu ve Štrasburku vyvěsili plakáty brojící proti potratům, socialistická zákonodárkyně z Portugalska Ana Gomesová cítila, že musí jednat.

Plakáty zobrazovaly děti v koncentračním táboře a asociovaly tak potraty s nacistickými zločiny. „Považovali jsme to za hluboce urážlivé,“ řekla Gomesová. „Pokusili jsme se je odstranit.

Když parlamentní bezpečnostní služba plakáty odstraňovala, Gomesová a Poláci si hlučně vyměňovali názory, padaly i urážky.

Katolíci proti příliš liberální EU

Na první pohled nevýznamná potyčka je součástí střetu hodnot, kteří někteří považují za počátek nové kulturní války v centru Evropy, píše na své titulní straně americký deník The International Herald Tribune. Ke střetu dochází podle deníku poté, co do Evropské unie vstoupily římskokatolické země střední a východní Evropy. Kromě Polska jmenuje i Českou Republiku a Litvu. Jádrem střetu jsou kromě potratů otázky jako práva žen či homosexuálů, ale i další témata.

„Katolicismus se dozajista stává velmi rozhořčeným hlasem proti podle nich velmi liberální Unii,“ říká čtyřiapadesátiletý britský poslance Michael Cashman, který prosazuje práva gayů. „Co se týče práv žen a rovnosti gayů, vedeme bitvy, které jsme léta považovali za vyhrané.

Deník připomíná americkým čtenářům, že čtyřicetimilionové Polsko je největší z deseti států, které loni vstoupily do EU a po 19 měsících stále není jasné, jak se dříve komunistický a převážně katolický stát shodne se zbytkem Evropy na zahraniční a hospodářské politice.
Nicméně poté, co byl minulý měsíc zvolen polským prezidentem Lech Kaczynski, konzervativní obhájce rodinných hodnot a kritik potratů a homosexuality, málokdo pochybuje o tom, že přinejmenším v sociálním politice je Polsko s Bruselem ve střetu.

„Je to tak,“ řekl Christopher Bobinski, ředitel Unia I Polska, proevropské výzkumné agentury ve Varšavě. „Je to velmi reakční, konzervativní skupina lidí, kteří přešli do útoku a v těchto otázkách se ubíráme přesně opačným směrem než ostatní země Evropy.

Jedním z projevů polského náboženského konzervatizmu bylo, když Varšava v roce 2003 protlačovala do preambule připravované Evropské ústavy zmínku o evropské křesťanské tradici. Po velké debatě se Poláky podporované stanovisko neprosadilo.

Minulý listopad hráli polští diplomaté klíčovou zákulisní roli při záchraně italského kandidáta do Evropské komise Rocca Buttigliona, jehož poznámky o ženách a homosexualitě při jednání Evropského parlamentu byly mnohými hodnoceny jako urážlivé.

Proti „staré“ Evropě po boku USA

Ačkoli byla jeho kandidatura parlamentem zamítnuta, poprvé ukázala širší střed kultur, hodnotí americký list. Dodává, že Polsko vyvolává kontroverze i v sociálně-ekonomických otázkách. Rychlý ekonomický růst Polska, nízké zdanění a mzdy představují hrozbu pro velkou nezaměstnaností postižené ekonomiky Německa a Francie.

V zahraniční politice se pak Poláci postavili Francii a Německu, když se před třemi lety stali důležitým spojencem USA ve válce v Iráku. V této souvislosti Evropská komise znepokojeně žádá vyjasnění obvinění, podle kterých má CIA na území Polska tajné věznice.

Křesťanská Evropa?

Den po zvolení Kaczynského připomněla Evropská komise Polsku jeho závazek splnit podmínky EU v otázkách sexuální diskriminace a trestu smrti.

The International Herald Tribune připomíná, že vítězství Kaczynského bylo překvapením oproti předvolebním průzkumům. Jeho strana Zákon a spravedlnost sestavila menšinový kabinet a musí se opírat o malé, protievropsky naladěné pravicové strany, jako je Katolická liga polských rodin.

„Chceme Evropu založenou na křesťanské morálce,“ říká jeden z polských europoslanců ze strany Zákon a spravedlnost Maciej Giertych. „Pokud chcete znát naše názory, přečtěte si názory katolické církve,“ říká.

Giertych, který pomáhal umístit protipotratové plakáty, považuje jejich násilné odstranění za obdobu komunistické netolerance k otevřené debatě, jak jí Polsko poznalo v minulosti.

Pokud Giertych hodlá prosazovat své názory v nejvyšších orgánech EU, liberální poslanci jsou připraveni jej zastavit. „Byla bych radši, kdybychom se už zabývali jinými věcmi. Pokud ale opravdu musíme vést tento politický a ideologický boj, jsem připravená,“ říká Gomesová.

Sdílet tento příspěvek