Smlouva o svědomí mezi Vatikánem a SR znepokojuje experty EU

05.01.2006
Dohoda umožňuje zdravotnickému personálu v církevních zařízeních odmítnout provedení potratu nebo umělého oplodnění.

Skupina nezávislých expertů pro základní práva, kterou vytvořila Evropská komise, kritizuje dohodu mezi Slovenskem a Vatikánem, jež omezuje oblast umělého oplodnění a interrupcí. Informoval o tom britský list The Guardian.

Dohoda umožňuje zdravotnickému personálu v církevních zařízeních odmítnout provedení potratu nebo umělého oplodnění. Experti varují, že by tak Slovensko mohlo porušovat závazky člena Evropské unie.

Experti sice tvrdí, že církevní organizace by měly mít právo nevykonávat určité aktivity, které jsou v rozporu s jejich přesvědčením. Na druhé straně je ovšem nutné, aby takové chování nebylo v rozporu s ostatními právy, mezi něž patří například konzultace bez jakékoliv diskriminace.

„Existuje riziko, že uznání práva na uplatnění výhrady svědomí ve zdravotní péči, týkající se reprodukce, ženám prakticky znemožní nebo velmi zkomplikuje přístup k lékařským zákrokům.. zejména na venkově“, uvádí se ve zprávě skupiny.

Dohoda podle expertů umožňuje Slovákům, kteří si přejí posílení katolické doktríny například v otázce interrupce nebo antikoncepce, vykonat své povinnosti bez ohledu na nepříznivé důsledky pro pacienta. Je rovněž diskriminační pro ty občany, kteří vyznávají jinou nebo žádnou víru, dodávají právníci.

Podobnou smlouvu jako SR, ovšem v mírnější verzi podepsala s Vatikánem také Itálie a rovněž Portugalsko a Lotyšsko.

Evropská komise se podle svého mluvčího Johannese Laitenbergera zprávou dosud nezabývala. Zprávu vypracovala síť nezávislých expertů, jejichž úkolem je poskytovat rady komisi. Tato zpráva může být podkladem pro zvažování (dalšího postupu) EK, ale to je vše, názor expertů komisi nezavazuje,“ uvedl mluvčí.

Na Slovensku se ke katolickému vyznání hlásí přibližně 70 procent populace, ale ne všichni sdílejí pohled Vatikánu na kontroverzní témata. Ratifikaci smlouvy se snaží prosadit křesťanští demokraté, kteří jsou součástí bratislavské vládní koalice. Ale premiér Mikuláš Dzurinda nechce spornou otázku otevřít před volbami, plánovanými na letošní září.
Pokud by se smlouvou souhlasil parlament, mezinárodní smlouva by byla nadřazena domácí legislativě.

Sdílet tento příspěvek