V4 vypracovala návrh čerpání peněz na obnovu zastaralých domů

10.01.2006
Postkomunistické země by rády k obnově panelových domů využily Evropský fond regionálního rozvoje, který byl v nové finanční perspektivě určen jako možný zdroj financování projektů zaměřených na bydlení.

Země visegrádské čtyřky se v pondělí dohodly na společném návrhu, který má pomoci k čerpání peněz evropských fondů na obnovu zastaralých bytových domů. Možnost čerpat evropské zdroje na tyto účely se otevřela s nedávným schválením finanční perspektivy pro období 2007-2013.

Podle ředitelky odboru bytové politiky českého ministerstva pro místní rozvoj Daniela Grabmüllerová budou nyní země V4 usilovat také o udělení evropské podpory na opravu panelových domů.

„Tato slovenská iniciativa byla zaměřena hlavně na to, abychom zkoordinovali svá stanoviska pro další vyjednávací aktivity. České republice i Slovensku šlo vždy především o renovaci nejen panelových domů, ale celých panelových sídlišť jako částí měst,“ uvedla.

Postkomunistické země by rády k obnově panelových domů využily Evropský fond regionálního rozvoje, který byl v nové finanční perspektivě určen jako možný zdroj financování projektů zaměřených na bydlení. Budou se proto snažit, aby se z fondu daly hradit i úpravy sídlišť.

Poslední návrh Bruselu z loňského prosince se podle Grabmüllerové ČR ani Slovensku „příliš nelíbí“. Země V4 formulovaly alternativní znění příslušných odstavců, které předloží do Evropské komise. Návrh musí následně potvrdit i Evropský parlament. Definitivní stanovisko se očekává zhruba do léta.

Česko by na účely oprav chtělo získat ročně až miliardu korun. Tato částka by ovšem tvořila jen zlomek celkových nákladů. Větší podíl by stejně jako dosud plynul ze Státního fondu rozvoje bydlení. Podle dřívějších odhadů se náklady na opravy bytů a domů v panelákových sídlištích pohybují mezi 300 a 400 miliardy Kč.

Sdílet tento příspěvek