Pravice směruje Polsko k předčasným volbám

18.01.2006
Menšinová vláda konzervativců nemá šanci protlačit parlamentem návrh rozpočtu do 30. ledna, kdy uplyne ústavní termín.

Polsko nejspíše čekají předčasné volby. Politici vládní konzervativní strany Právo a spravedlnosti i opozičních seskupení sice ještě jednají o možných koalicích, ale straničtí manažeři už dali jasný signál: zarezervovali si na březen reklamní plochy na billboardech.

Menšinová vláda konzervativců nemá šanci protlačit parlamentem návrh rozpočtu do 30. ledna, kdy uplyne ústavní termín. Do pozdních nočních hodin včera jednal prezident Lech Kaczynski s představiteli liberální Občanské platformy o případné koaliční spolupráci, platforma však chce zásadní úpravy rozpočtu, které už několikrát konzervativci vyloučili. Výsledek večerní schůzky nebyl do uzávěrky tohoto vydání znám. Liberálové na ni však jeli plni skepse.

„Všechno směřuje k předčasným volbám, strany už se na ně připravují,“ shrnul vývoj posledních dní Tomasz Žukowski, politolog z Varšavské univerzity.
On ani jiní analytici se však neodvažují blíže odhadnout další vývoj. Konzervativce totiž ještě dnes čeká jednání o koalici s levicově populistickou Sebeobranou. Pokud se vládní strana s nikým nedohodne, nezbude prezidentovi než 1. února vypsat předčasné volby, čtyři měsíce po předchozím hlasování. Podle některých polských médií je prezident o vypsání voleb už rozhodnut a koaliční jednání jsou jen zástěrkou, jak získat co nejvýhodnější pozici.

Perspektiva předčasných voleb nebo možné koalice konzervativců s populisty už několik dní způsobuje, že oslabuje polská měna a ekonomové jsou nervózní z toho, že není ještě přijatý rozpočet. Ten, pokud bude přijat s dodatky populistů, by ještě víc prohloubil deficit státních financí, které v Polsku čekají na zásadní reformu.

Bratr v pozadí

Problémem, na který poukazují především liberálové, je neúčast předsedy strany a bratra prezidenta Jaroslawa Kaczynského ve vládě. Přitom je to právě on, koho většina pozorovatelů označuje za hlavního hybatele v pozadí posledních politických turbulencí v Polsku. Liberálové si jako základní podmínku koalice stanovili, že Jaroslaw Kaczynski bude premiérem a budou jasné kompetence a vliv obou stran.

„Koalice těchto dvou stran je v podstatě jediná alternativa předčasným volbám,“ řekl včera Tomasz Žukowski. Mezi ekonomickými i politickými analytiky panují obavy ze vstupu populistů do vlády. Předák populistů Andrzej Lepper je v těchto dnech na pracovní návštěvě Číny a neúčastní se jednání.

Levice se sjednocuje

Naději na větší zisk by měla naopak levice, která šla do zářijových voleb rozdělena. Nový mladý vůdce Svazu demokratické levice Wojciech Olejniczak včera v parlamentu překvapil tvrzením, že se připravuje jednotná levicová kandidátka. „Je jistá, jen je třeba dopracovat ještě detaily,“ řekl Olejniczak.

Pokud budou předčasné volby vyhlášeny, má levice podle něho zajištěnu podporu bývalého prezidenta Aleksandra Kwa¶niewského, který se mezi Poláky těší velké popularitě. Levice si dělá naděje na úspěch i proto, že voliči jsou znechuceni nynějšími politickými tahanicemi pravice.

Sdílet tento příspěvek