Polsko rozpočtem oddálilo předčasné volby

26.01.2006
Polští poslanci odvrátili předčasné volby. Alespoň prozatím. Po osmihodinovém maratónu debat a jednotlivých hlasováních o dodatcích schválili rozpočet na rok 2006.

Polští poslanci odvrátili předčasné volby. Alespoň prozatím. Po osmihodinovém maratónu debat a jednotlivých hlasováních o dodatcích v noci na včerejšek, několik minut po půlnoci, schválili rozpočet na rok 2006.
Vládní konzervativce podpořily tři menší strany, levicově populistická Sebeobrana, nacionalistická Liga polských rodin a malá venkovská Polská lidová strana. Proti byli liberálové a levice.

Malé strany hlasovaly pro rozpočet především z obavy z předčasných voleb, které byl v případě neúspěchu rozpočtu připraven prezident Lech Kaczynski vyhlásit. Dlouhodobě jim klesají preference a naopak vládní straně i liberálům a levici stoupají. Vláda za to doplnila rozpočet o řadu požadavků populistů a nacionalistů.

Spor o termín

Komentátoři jsou po bouřlivém vývoji posledních dní opatrní. „Jedna krize je překonaná, ale nevyloučil bych předčasné volby na podzim, protože dohoda s populisty a Ligou polských rodin nevydrží,“ tvrdí politolog Igor Janke.
I další komentáře jsou zdrženlivé, neboť politická situace v Polsku se v posledních týdnech měnila takřka z hodiny na hodinu. Až do minulého týdne se například hovořilo o téměř jisté koalici s liberály. Jejich návrhy na šetření v rozpočtu však byly kompletně odmítnuty. Týkaly se především škrtů ve výdajích na fungování vlády. „Vládní strana hájila svoje privilegia jako lev,“ řekl po hlasování šéf liberálů Donald Tusk televizi TVN 24.

Porodné a silnice

Celkový plánovaný deficit je 29,2 miliardy zlotých (219 miliard korun). Tím se deficit snížil o dvě miliardy zlotých oproti návrhu, jenž do parlamentu poslala ještě na podzim odstupující levicová vláda premiéra Marka Belky.
Do parlamentu musel také přijet poslancům vysvětlit nižší příjmy do rozpočtu od centrální banky její guvernér Leszek Balcerowicz.

Nové vicepremiérce a ministryni financí Zytě Gilowské se ale podařilo prosadit snížení některých výdajů, například prezidentské kanceláře. Poslanci naopak prosadili více peněz na opravu a stavbu vybraných silnic, které chtěla vláda ušetřit.

Sdílet tento příspěvek