Polské veto přiblížilo EU třetí velké krizi

01.02.2006
Po krachu ústavy a nekonečných tahanicích o rozpočet se Evropská unie začala propadat do další krize. Do třetice jde o daně.

Po krachu ústavy a nekonečných tahanicích o rozpočet se Evropská unie začala propadat do další krize. Do třetice jde o daně. Včera se unijní politici všemožně snažili zabránit, aby v evropských daňových nařízeních zavládl chaos. Polsko totiž prohlásilo, že nesouhlasí se změnami sazeb DPH, na které už předtím kývlo ostatních 24 států.

Není to jen souboj o to, kolik budou Belgičané platit za opravy kol, Francouzi v restauracích či Češi za byty. Stejně jako u rozpočtu se do sporu o daně promítají značné názorové rozdíly mezi „starou“ a „novou“ Evropou.
Odmítnutí Polska obdrželo Rakousko, které unii předsedá, v pondělí v noci. „Situace je velice vážná. Odmítli kompromis, na kterém se dohodli ostatní,“ řekl HN mluvčí rakouského předsednictví Nikola Donig.

V EU naděje neumírá

Pokud Polsko dohodu opravdu zablokuje, hrozí unii zmatek. Devět starých členských zemí totiž už měsíc používá neoprávněně výjimky na nižší DPH, například u renovací bytů nebo kadeřnictví. A spoléhaly právě na dohodu, vetovanou Polskem. Evropská komise proti nim bude muset zahájit řízení za porušení evropského práva. Procedura by trvala několik měsíců i let, ale na jejím konci může být rozsudek Evropského soudního dvora a vysoké pokuty. Tomu se členské země mohou vyhnout jenom zvýšením DPH na vybrané služby.

V Česku jde o teplo

Česko by v případě krachu dohody přišlo po roce 2007 o nižší DPH na dodávky tepla. Ministr financí Bohuslav Sobotka včera uvedl, že jejich trvalé převedení do nižší sazby by muselo znovu vyjednat. Rovněž by pro Česko skončila možnost nižších sazeb na domácí úklid včetně mytí oken a pečovatelské služby.

Sdílet tento příspěvek