Polsko nebude blokovat dohodu o snížené sazby

02.02.2006
Polsko nebude blokovat návrh dohody o režimu snížené sazby daně z přidané hodnoty, jak dosud avizovalo. Přijetí dohody tak už zřejmě nestojí nic v cestě.

Polsko nebude blokovat návrh dohody o režimu snížené sazby daně z přidané hodnoty, jak dosud avizovalo. Oznámila to včera polská ministryně financí Zyta Gilowská, která o dani jednala ve Vídni se svým rakouským protějškem. Přijetí dohody tak už zřejmě nestojí nic v cestě.
Polsko minulý týden návrh dohody odmítlo spolu s Kyprem a Českou republikou. Česko a Kypr si ale svůj postoj během týdne rozmyslely, a Polsko tedy zůstalo jedinou zemí, která ještě dohodu mohla zhatit, informovala agentura AP.

Rakousko je v tomto pololetí předsedající zemí Evropské unie a odmítavý postoj Polska označilo za důvod k obavám. Pokud by totiž Polsko na návrh nepřistoupilo, zdražily by v zemích Evropské unie některé služby. Poláci odmítali na návrh dohody přistoupit proto, že dohoda již nepočítala s prodloužením některých výjimek, které si Polsko a další noví členové unie vyjednali před vstupem do EU. Z tohoto důvodu dohodu zpočátku odmítala i Česká republika.

„Je na Polsku, jak definuje sociální aspekt bytové výstavby. Mohlo by například rozhodnout, že sociální povahu mají všechny domy s více než jedním bytem sloužícím k pronájmu. Další soukromá obydlí by mohla být označena jako sociální, pokud jejich výstavba nepřekročí určitou sumu, například 100 000 eur,“ napsal evropský komisař László Kovács polské ministryni financí Zytě Gilowské.

Analytici již v uplynulých dnech předpokládali, že Polsko nakonec tlaku podlehne. Poukazovali na to, že není snadné být sám proti všem a působit všem škody pod záminkou obrany nějakých principů.

Návrh zvýšit rozpočet

Dosud tyto prostředky, které se nezapočítávají do schválených stropů rozpočtu, činily ročně 200 miliónů eur a byly využívány převážně na nečekané potřeby ve vnějších vztazích unie. Komise si přeje jejich výrazné navýšení a argumentuje tím, že to je v souladu s celkovým zpřísněním rozpočtové politiky EU.

Dalších 3,5 miliardy eur nad rámec rozpočtu navrhuje EK vložit do tzv. globalizačního fondu, který má sloužit jako okamžitá podpora pro pracující v podnicích postižených globální konkurencí, mimo jiné na rekvalifikaci a hledání jiné práce.

Sdílet tento příspěvek