Nováčci v EU tlačí na otevření hranic pro práci

06.02.2006
Představitelé parlamentů zemí takzvané visegrádské čtyřky – tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska – přidali svůj hlas do kampaně vyzývající dvanáct starých členských zemí EU, aby otevřely své pracovní trhy občanům postkomunistických států.

Představitelé parlamentů zemí takzvané visegrádské čtyřky – tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska – přidali svůj hlas do kampaně vyzývající dvanáct starých členských zemí EU, aby otevřely své pracovní trhy občanům postkomunistických států.
Právě tato otázka bude tento týden hlavním tématem Evropské unie. Evropská komise má ve středu schválit a zveřejnit zprávu českého eurokomisaře Vladimíra Špidly o dopadech uvolnění pracovních trhů na ekonomiku. Špidla se pražské schůzky vedení zákonodárných sborů zemí Visegrádu sám zúčastnil.

Představitelé zákonodárných sborů vybídli vlády svých zemí, aby bojovaly za otevření hranic pro pracovníky z nových zemí unie. V deklaraci zaslané parlamentům a vládám všech členských států tvrdí, že volný pohyb osob je jednou ze základních svobod Evropanů a že má jednoznačně pozitivní ekonomický vliv. Naopak uzavření hranic podle nich vede jen k růstu černé ekonomiky.

Stejné závěry má mít i chystaná Špidlova zpráva. Eurokomisař na řadě statistických údajů dokazuje, že kvůli otevření hranic neroste nezaměstnanost. Jeho zpráva doporučí starým členům EU, aby pečlivě zvážili, zda své pracovní trhy uzavřou na další léta.
Většina zemí původní patnáctky využila po rozšíření EU v roce 2004 právo uzavřít své pracovní trhy nováčkům na dva roky. Hranice otevřely jen Británie, Irsko a Švédsko. Ostatní země se do konce dubna musí rozhodnout, zda se vůči práci občanů nových zemí uzavřou na další tři roky. Hranice se pracovníkům musí otevřít nejdéle v roce 2011.

Největší obavy ze zaplavení svých pracovních trhů mají Rakousko a Německo. Obě země již daly najevo, že v omezeních budou pokračovat. Naopak několik dalších zemí – například Finsko, Španělsko, Portugalsko a Řecko – se kloní k tomu, že zaměstnávání lidí z nových zemí umožní nebo alespoň změní přísné kvóty pro udělování pracovních povolení.

Výzva vedení parlamentů čtyř postkomunistických členů EU dále zvyšuje tlak na dvanáct starých zemí, aby uvolnily své trhy. K tomu je již vyzvali nejen evropští zaměstnavatelé sdružení v organizaci UNICE, ale i Evropská odborová konfederace.
Ta se k otázce přechodných období na volný pohyb pracovníků dlouho nevyjadřovala, ale minulý týden se velkou většinou hlasů postavila za otevření hranic. Proti byli jen němečtí a rakouští členové konfederace. Podle šéfa evropských odborů Johna Monkse kvůli zákazům jen roste počet lidí, kteří ve starých členských zemí pracují načerno.

Jasné stanovisko by měl v dohledné době zaujmout i Evropský parlament. Skupina socialistických poslanců včetně Libora Roučka v něm minulý měsíc zahájila podpisovou kampaň za uvolnění pohybu pracovníků. Pokud se k ní přidá nadpoloviční většina ze 732 europoslanců, vyzve europarlament staré členské země, aby své trhy uvolnily.
Členské státy EU ovšem mají otevření hranic plně ve své kompetenci a na žádnou z těchto výzev nemusí reagovat. Pokud se rozhodnou pokračovat v omezeních, nemusí ani Bruselu vysvětlovat důvod takového kroku.

Sdílet tento příspěvek