KDH opustilo slovenský vládní kabinet

07.02.2006
Křesťanskodemokratické hnutí oznámilo, že odchází ze slovenské vládní koalice kvůli nezařazení návrhu vatikánské smlouvy o výhradě svědomí na jednání vlády.

Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) včera oznámilo, že odchází ze slovenské vládní koalice. K tomuto kroku se slovenští křesťanští demokraté odhodlali, když předseda vlády a SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda odmítl zařadit návrh vatikánské smlouvy o výhradě svědomí na jednání vlády. KDH považovalo schválení smlouvy za svou prioritu, a poprvé tak naplnilo své hrozby o odchodu z koalice.

Slovensko, které v září čekají parlamentní volby, by za určitých okolností mohlo vyhlásit i volby předčasné. Opozice ale zatím dala najevo, že hlasování o nedůvěře vládě nevyvolá.
KDH dalo premiérovi překvapivé ultimátum. Mikuláš Dzurinda však takový přístup jednoznačně odmítl a křesťanským demokratům dal jasně najevo, že hrozbám odchodu z koalice nepodlehne.

Premiér tak učinil jedno z nejzávažnějších rozhodnutí své politické kariéry a zvolil krach koalice. Vláda byla už před tímto krokem menšinová a její závislost na nezávislých poslancích a opozici se ještě zvýší. Disponuje nyní 53 hlasy ve 150členném parlamentu.
„Myslím si, že ultimátum, nátlak nebo násilí nemohou být nástrojem pro hledání dohod. Ani v rodině, ani ve společnosti, ani v politice, ani na koaliční radě,“ řekl premiér Dzurinda.

Na základě smlouvy s Vatikánem by věřící občané – katolíci – mohli uplatnit ve svých profesích výhradu svědomí. V praxi by to znamenalo, že například lékař by mohl odmítnout na základě svého přesvědčení vykonat interrupci nebo voják by nemusel střílet na nepřítele. Výhrada svědomí by se uplatňovala i v dalších profesích kromě soudnictví. Soudce by tak nemohl odmítnout rozvést manžele a musel by se v takovém případě vzdát své funkce.

Smlouva o výhradě svědomí traumatizuje slovenskou politickou scénu s přestávkami už několik let. Dokument je součástí základní smlouvy se Svatou stolicí a Slovensko se v roce 2000 zavázalo, že jej přijme. Neřeklo ale kdy. Přijetí smlouvy o výhradě svědomí se dostalo i do vládního programu Dzurindova kabinetu, ale politici se k ní dosud stavěli poměrně rezervovaně.

Kritici smlouvy namítají, že by neplatila pro všechny občany bez rozdílu a byla by nadřazena slovenským zákonům. Podle nich je také v rozporu s ústavou, ženám by ztížila přístup k lékařským zákrokům a církev by až příliš zasahovala do změn v právním pořádku Slovenské republiky.
Ministr spravedlnosti z KDH Daniel Lipšic však tvrdí, že tyto výhrady jsou neopodstatněné.

„Výhrada svědomí se už dlouhodobě uplatňuje v ozbrojených silách i ve zdravotních službách. V současnosti proto není třeba kvůli smlouvě měnit žádné zákony,“ řekl ministr.
V současnosti je zřejmé, že kabinet Mikuláše Dzurindy smlouvu o výhradě svědomí definitivně odepsal. Otázkou však zůstává, zda vláda vydrží do září, kdy mělo skončit její volební období.

Rozhodnutí křesťanských demokratů opustit vládu překvapilo mnohé pozorovatele.
„Emoce výrazně převládly nad zdravým rozumem, KDH zřejmě hledalo záminku, aby z vlády mohlo odejít,“ soudí politolog Miroslav Kusý.
Dění se v následujících dnech přesune do parlamentu, kde bude výrazně menšinová vláda vydána napospas poslancům.
Předseda L´S-HZDS Vladimír Mečiar však o víkendu překvapivě prohlásil, že jeho strana pád vlády nepodpoří. Navíc, ani KDH jednoznačně neřeklo, jestli vládu bude nadále podporovat. „Tento problém není problémem KDH,“ řekl k tomu pouze předseda KDH Pavol Hrušovský.

Premiér Dzurinda má však zřejmě po ruce krizový scénář dalšího vývoje. Měl několik dnů, aby ho připravil. Pavol Hrušovský ho o svých úmyslech prý informoval už minulý týden.

Autor je redaktorem BBC

Sdílet tento příspěvek