Slovenská vláda padla, budou volby

08.02.2006
O pár měsíců dřív, než čekali, a čtrnáct dní po Češích půjdou letos volit i Slováci. Předčasné volby se budou konat 17. června.

O pár měsíců dřív, než čekali, a čtrnáct dní po Češích půjdou letos volit i Slováci. Tamní političtí předáci se včera na schůzce u prezidenta Ivana Gašparoviče dohodli na termínu předčasných voleb. Je jím 17. červen.
Vyvrcholila tak politická krize, do níž se dostal ve světě obdivovaný reformní kabinet premiéra Mikuláše Dzurindy, který prosadil zákony zlepšující podnikatelské prostředí a boj s korupcí.

Už od začátku loňského roku vládl Dzurinda s menšinovou podporou v parlamentu. Spor o smlouvu s Vatikánem, který vedl s koaličním partnerem, křesťanskými demokraty, tak byl jen vyvrcholením potíží.

Dzurindův tah…

Zatím není jasné, kdo povede zemi do voleb, zda dočasný úřednický kabinet, či Dzurinda.
Slovensko se bude snažit vyhnout politické nejistotě, jež by mohla ohrozit slibný ekonomický růst, odradit zahraniční investory a za určitých okolností i zpochybnit reformy. Právě jejich dopad (či přínos) pro voliče se stane hlavním námětem předvolebního boje.

„Vláda v hrubých rysech udělala všechno, co si předsevzala. Vytvořila dobrý skelet pro fungování sociálního systému a pro úspěšný vývoj ekonomiky,“ tvrdí analytik Karol Morvay z Centra pro ekonomické a sociální analýzy M. E. S. A.10.
Dzurindův kabinet zavedl rovnou daň. Výraznými změnami prošlo zdravotnictví, sociální a důchodový systém. Nestihl však změnit školství.

„Výsledkem reforem je pozitivní vývoj ve všech oblastech. Na Slovensku roste hrubý domácí produkt, zaměstnanost i reálné platy,“ pochválil se premiér Dzurinda.

…a Ficova rétorika

Ekonomičtí experti mírní obavy, jež by mohly takové výroky vyvolat. „Všichni si uvědomují, že zásadní změny ve standardním směřování země by způsobily ztrátu růstu, stability a opětovný nárůst nezaměstnanosti. Jedna věc je politická rétorika a druhá ekonomická realita,“ řekl Pavel Kárász z Ústavu slovenské a světové ekonomiky akademie věd.
Samotná odstupující vláda navíc před vypuknutím krize připravovala mírnou úpravu reforem.

Reformy přilákaly na Slovensko řadu významných investorů. Jen loni za první tři čtvrtletí přišly investice za více než 140 miliónů eur, které přispěly k vytvoření téměř čtyř tisíc pracovních míst.
„Současné politické turbulence mohou způsobit jen krátkodobé výkyvy,“ neobává se Pavel Kárász.

Sdílet tento příspěvek