Sto dní polské vlády: dobrý obraz v médiích

09.02.2006
Když bývalý učitel a později řadový poslanec Kazimierz Marcinkiewicz nastupoval loni v říjnu do úřadu premiéra, většina médií ho považovala za nastrčenou figuru bratrů Lecha a Jaroslawa Kaczynských.

Když bývalý učitel a později řadový poslanec Kazimierz Marcinkiewicz nastupoval loni v říjnu do úřadu premiéra, většina médií ho považovala za nastrčenou figuru bratrů Lecha a Jaroslawa Kaczynských, skutečných šéfů konzervativně sociální strany Právo a spravedlnost. Včera, při oslavách sta dní své vlády, premiér zářil úsměvy a na diskusním fóru polského portálu onet.pl si četl vzkazy jako „Ať vás Bůh blahořečí!“.

Marcinkiewicz si ovšem při stejné příležitosti také přečetl, že má tvář gangstera či hráče pokeru. I zavilí odpůrci vlády konzervativců však přiznávají jedno: nejúspěšnější je současný polský kabinet a jeho šéf ve vytváření svého obrazu v médiích.
Marcinkiewicz stojí od počátku v čele menšinové vlády. „Tato vláda nemá příliš chyb předchozích kabinetů, ale jedna je zásadní: nedostává se jí dostatečné politické podpory,“ hodnotí kabinet polský politolog a komentátor Igor Janke.

Spojení s populisty

Polská vláda tak hlavně v zahraničí posílila svůj nacionalistický a populistický obraz. Ten podtrhává například spor s Evropskou unií o fúzi dvou bankovních domů zahraničních majitelů, kterou Varšava nechce povolit z obav o ztrátu pracovních míst a vlivu na bankovnictví. Populistický ráz má i plošné zvýšení porodného a připravovaný zákon o prodloužení mateřské dovolené o dva týdny.

Marcinkiewicz se včera několikrát pochlubil, že jeho vláda poslala do parlamentu za prvních sto dní šokujících 59 návrhů zákonů. Už ale neuvádí, že prošlo jen několik z nich.
„Po prvních sto dnech se můžeme také vlády ptát, jaká bude strategie boje proti nezaměstnanosti, jaký způsob ozdravění státních financí vláda zvolí či jak se bude zlepšovat situace ve zdravotnictví,“ napsal list Rzeczpospolita.

Političtí oponenti vytýkají nové vládě divoké lustrace a čistky ve státním aparátu, především v diplomacii a tajných službách nebo fakt, že vláda chtěla povolat do armády lékaře, kteří se bouří proti její zdravotnické politice. Strana bratrů Kazcynských v předvolební kampani také slibovala zásadní morální očistu společnosti.

„Morální obnova veřejného života skončila, aniž pořádně začala,“ uvádějí v článku pro list Gazeta Wyborcza bývalý ekonomický místopředseda předchozí levicové vlády Jerzy Hausner a Brygida Kusniaková, oba nyní členové vedení nově založené liberální Demokratické strany. Kritizují také, že vláda nemá jasnou vizi a přizpůsobuje se populistickým požadavkům voličů.

Překvapení ekonomové

V hospodářství se také nejvíce projevila slabá personální politika vlády, neboť jedním z prvních vyjádření dnes už bývalé ministryně financí Teresy Lubinské si Polsko proti sobě poštvalo firmy vlastnící supermarkety. Ekonomický obraz nyní úspěšně vylepšuje místopředsedkyně vlády a ministryně financí, liberálka Zyta Gilowská. Především na ní bude záležet, jaký bude rozpočet na rok 2007. Ten teprve podle expertů ukáže, jaká je skutečná ekonomická politika vlády Kazimierze Marcinkiewicze.

Co se polské vládě podařilo a co nikoliv

Sdílet tento příspěvek