Média: Polští politici zatajovali ptačí chřipku

08.03.2006
Polští vysocí státní úředníci jsou v podezření, že manipulovali s informacemi kolem výskytu ptačí chřipky. Polsko bylo před Českem předposlední středoevropskou zemí, kde byl v pondělí potvrzen výskyt smrtelného viru ptačí chřipky H5N1.

Polští vysocí státní úředníci jsou v podezření, že manipulovali s informacemi kolem výskytu ptačí chřipky. Polsko bylo před Českem předposlední středoevropskou zemí, kde byl v pondělí potvrzen výskyt smrtelného viru ptačí chřipky H5N1. Podle včerejšího vydání listu Gazeta Wyborcza už ale v sobotu vláda věděla, že labutě nalezené u severopolské Toruně mají tento virus, nicméně podle informací listu vysocí úředníci zamezili, aby se tato informace dostala na veřejnost. V sobotu byl oznámen jen nález viru H5.

„Někdo, buď hlavní veterinář či dokonce sám ministr zemědělství, volal šéfovi laboratoře v Pulawách, aby v oficiální zprávě uváděl pouze kmen H5,“ uvádí list.
Sám šéf polské laboratoře Tadeusz Wijaszka byl už v neděli nervózní, neboť byla zpochybněna odbornost jeho laboratoře, která virus identifikovala už v sobotu.

Ministři i hlavní veterinář se ale ohrazují, že žádný pokyn zadržet informaci a tím pádem i ohrozit vyhlášení nezbytných opatření místních úřadů nevydali.
„Informace listu je vysoce nepravdivá. Věděli o tom všichni, kterých se to týkalo, a obyvatelům Toruně jsme to chtěli sdělit v okamžiku, kdy jsme měli ne sto, ale sto deset procent jistoty,“ reagoval vicepremiér a ministr vnitra Ludwik Dorn citovaný agenturou PAP.

Ministr zemědělství Krzysztof Jurgiel tvrdí, že výsledky testů dostal až v neděli, a hlavní veterinář Krzysztof Ja#191#d#191#ewski řekl, že informace dostal v sobotu večer s upozorněním, že jde zřejmě o smrtelnou formu viru.
Výsledky sobotních testů polské laboratoře potvrdila britská laboratoř, která pracuje pro celou unii, v pondělí.
Média spekulují, že zpoždění informace mělo posloužit k lepší přípravě polských úřadů na ptačí chřipku a k zabránění paniky v Toruni. Polsko už delší dobu v napětí čekalo, kdy zaznamená první případ této nemoci. Čekalo se, že to bude spíš na severozápadě u Štětína, v blízkosti oblastí v Německu zasažených ptačí chřipkou. Včera byl potvrzen smrtelný virus H5N1 u třetí labutě nalezené u Toruně.

Polští politici se snaží uklidnit nervózní obyvatele, že jde o veterinární záležitost. Prodej drůbežího masa totiž pokles v Polsku o 30 procent. „To, že onemocní člověk, je mnohem méně pravděpodobné, než že si dnes někdo koupí los a vyhraje jackpot,“ tvrdil v pondělí ministr zdravotnictví Zbigniew Religa.

Konzervativně sociální vláda tvrdí, že na boj proti ptačí chřipce má vyčleněno 165 miliónů zlotých (cca 1,3 mld. Kč). Podle ministra zemědělství Jurgiela, který včera jednal se zástupci chovatelů drůbeže, a producentů drůbežího masa, má jeho resort k dispozici na odškodnění zemědělců postižených nemocí 89 miliónů zlotých (cca 640 mil. Kč).
Za dva a půl roku registrovaného výskytu nemoci virus na světě zabil 94 ze 174 nakažených lidí.

Sdílet tento příspěvek