William Pfaff: Chystá se Polsko na souboj se zbytkem EU?

15.03.2006
Nová pravicová vláda v Polsku komplikuje Evropské unii její plány na spolupráci s Ruskem ohledně dlouhodobých dodávek energií.

Pravda, Poláci mají plné právo to udělat.Říkají, že Evropa je už teď příliš závislá na ruské energii. Navrhují novou dohodu mezi zeměmi EU a NATO o diverzifikaci jejich energetických zdrojů a vytvoření technického zázemí pro vzájemnou podporu, pokud by dodávky ruského zemního plynu měly být v budoucnu přerušeny.
Zčásti to je polská odpověď na rozhodnutí Německa o výstavbě plynovodu z Ruska přímo do Německa po dně Baltského moře, namísto vedení po zemi přes území Polska.

Vydírání Rusů – i Poláků

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso se setká tento měsíc v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, aby probrali energetickou „vzájemnou závislost“. Rusko potřebuje „stabilní trh a stabilní vztah“ s Evropou, říká. EU se chystá sejít k energetické bezpečnosti. Rusko jí v lednu dalo slušný důvod k zneklidnění.

Poláci však nepomáhají své věci, když zaujali mimořádně nekooperativní postoj vůči několika tématům v EU. Dosavadní pravidlo jednomyslnosti dává Varšavě významnou vyděračskou moc při jednání se starými členy EU. Evropská ústava, odmítnutá loni ve francouzském a nizozemském referendu, by pravidlo jednomyslnosti bývala odstranila.

Varšavská neurvalost vůči EU se ještě zvýšila po vzniku současné konzervativní vlády, podporované radikálně antievropskými frakcemi v rámci Polska, včetně reakcionářské katolické nátlakové skupiny, která byla samotným Vatikánem odsouzena pro svůj politický aktivismus a zpátečnické tmářství.

Příliš blízko Moskvy

Polský odpor proti myšlence na „ministra zahraničí“ Evropské unie s nezávislou politikou zahřál mnohá srdce ve Washingtonu, ale na konkrétní odměnu ze Spojených států si Varšava musí ještě počkat. Zatím nemá, čím by se mohla pochlubit za svou objednávku amerických stíhaček F-16 (čekalo se, že dostane kontrakty na dodavatelské práce a získá nové technologie); její společnosti pořád nezískaly očekávané kontrakty při rekonstrukci Iráku; a Poláci pořád musí žádat o víza pro návštěvu Spojených států.

Polsko Rumunsko ani žádný z pobaltských států se nikdy nevzepře Spojeným státům v žádné významnější mezinárodní otázce. To neznamená, že by Američany tolik milovaly. Pouze to znamená, že žijí blíž Rusku, než je jim milé.

Jak jste tehdy pomohli?

Poláci rádi říkají, že je nakonec osvobodily Spojené státy. Ale ne od nacismu. To udělal Sovětský svaz, přičemž místo nacistů uvalil svou vlastní nadvládu. O čtyřicet let později Sovětský svaz udělal každému tu radost, že se zhroutil.

Žijete přece v Evropě

Poláci správně zdůrazňují ekonomická a energetická témata. Ale v této oblasti je to pro změnu EU, kdo jim může nabídnout bezpečí. Evropa je tím místem, kde Poláci žijí. Američané se dřív či později vrátí zpátky za oceán.

Autor je politický komentátor, žije v Paříži (c) New York Times Syndicate

Sdílet tento příspěvek