Polsko: Konzervativci se dohodli s populisty

14.04.2006
Koaličním partnerem vládních sociálních konzervativců se totiž po čtvrteční dohodě lídrů stane nevypočitatelná populistická Sebeobrana.

Menšinová polská vláda se mění na většinovou. Turbulentní období polské politiky od loňských zářijových voleb ale nekončí. Koaličním partnerem vládních sociálních konzervativců se totiž po včerejší dohodě lídrů stane nevypočitatelná populistická Sebeobrana.

„Poláci mohou být klidní, že po šesti měsících mají to, na co čekali: většinovou vládu, která změní Polsko,“ řekl včera novinářům společně se šéfem Sebeobrany Andrzejem Lepperem vůdce vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski.
Obě strany se včera dohodly na základních bodech koaliční smlouvy. Pro většinu v dolní komoře parlamentu však potřebují ještě třetí sílu. Budou jí buď lidovci, kteří si ještě vzali čas na rozmyšlenou, nebo poslanci odpadlí od národně konzervativní Ligy polských rodin. Definitivně má být jasno po velikonočních svátcích.

Populisté jsou mírnější

„Chceme koalici, která prosadí prorodinnou a prorůstovou politiku, program, který se zaměří na ekonomiku a bude se zabývat finančními problémy země,“ řekl včera Lepper, který bude vicepremiérem nové vlády. Sebeobrana také zřejmě obsadí ministerstvo práce a zemědělství, ale Jaroslaw Kaczynski včera odmítl hovořit o rozdělení resortů.

Premiér Kazimierz Marcinkiewicz označil za dva základní pilíře nového vládního programu, jehož detaily se ještě mají dopracovat, stabilní veřejné finance a podporu těch částí společnosti, které potřebují pomoc státu. Konzervativci odmítli návrhy populistů na zavedení sociálního minima pro nezaměstnané. Vágně se v programu hovoří o nových daních.
Nejasné zůstává, zda nová vláda bude chtít omezit pravomoci centrální banky, jak o tom mluvili předáci obou stran v minulosti. „Obě strany chtějí garantovat nezávislost centrální banky,“ citoval list Gazeta Wyborcza poslance vládní strany Artura Zawisze, který se na jednáních podílel.

Potvrzuje se tak odhad, že vládní strana poněkud utlumí Lepperův radikalismus výměnou za vládní křesla. „Jaroslaw Kaczy#241#ski nejspíše počítá s tím, že Lepper hodně ustoupí a přijme většinu návrhů PiS,“ uvedl analytik Igor Janke.

Odklad reforem

Politologové ani ekonomové neočekávají, že nová vláda bude schopna dokončit mandát do roku 2009. Slabé místo je nejen křehká podpora třetího partnera, ale i potenciální aféry předáků Sebeobrany, na které se nyní zaměří média.
Součástí včera uzavřené dohody je totiž i klauzule o tom, že nikdo byť i jen stínem podezřelý z korupce nesmí zastávat veřejný úřad. A podle Igora Jankeho v tomto ohledu vrcholní politici Sebeobrany nemají čistý štít.

Andrzej Lepper

Politik

Program

Vzdělání a rodina

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek