Maďarská levice chystá reformy. Ale jaké?

25.04.2006
Pokud se něco nestane, bude mít Maďarsko na konci letošního roku rekordní rozpočtový deficit, ztratí důvěru finančních investorů a Maďaři ztratí perspektivu zavedení eura.

Pokud se něco nestane, bude mít Maďarsko na konci letošního roku rekordní rozpočtový deficit, ztratí důvěru finančních investorů a Maďaři ztratí perspektivu zavedení eura. To „něco“ jsou reformy, které připravuje – a podle názoru ekonomů i Evropské komise musí rychle zavést levicově středová vláda vzešlá z právě skončených voleb.
Po druhém kole, které se konalo v neděli, získala koalice Maďarské socialistické strany a liberálů ze Svazu svobodných demokratů 32 křesel za účasti 64 procent voličů.

Rozpočtový deficit za první měsíce se svými 6,1 procenta HDP, nejvíce v Evropské unii, daleko přesahuje plánovanou míru a může dosáhnout až osmi procent. Maďarský forint dlouhodobě oslabuje. Ekonomika zatím roste, ale nezaměstnanost se za poslední dva roky zvýšila o dva procentní body na 7,8 procenta. Strategičtí investoři žehrají na nepružný pracovní trh a vysoké sociální dávky. Finančníci jsou nervózní z deficitu, který ovlivní, zda bude moci země v roce 2010 zavést euro.

„Vláda by měla pro zbytek roku přijmout nový, úsporný rozpočet a vyslat do zahraničí příznivý signál, že chce problémy řešit, aby se uklidnily trhy. Až dosud ministerstvo financí působilo v tomto směru dost neprofesionálně,“ říká o vládní ekonomické politice László Csaba, profesor ekonomie ze Středoevropské univerzity v Budapešti. „Kdybych měl doporučit, co dělat, tak bych se soustředil na daňové reformy a hledání úspor v rozpočtu.“

Maďarsko má od Evropské unie termín do září, aby předložilo plán reforem na snížení rozpočtového deficitu. I tak už ale experti pokládají zavedení eura v roce 2010 za nerealistické. Vláda složená z levicových liberálů a socialistů v čele s mladým milionářem Ferencem Gyurcsánym má k podnikatelské sféře blízko, přesto ale za poslední rok a půl se věnovala spíš budování image než řešení problémů. Nyní má však silný mandát a poprvé od pádu komunistického režimu má premiér v rukou nejen stranu, ale i parlament a pevné postavení ve vládě.

Gyurcsány má ambici reformovat stát, ale o podrobnostech se příliš neví. „Jeho prvními kroky bude regionální reforma. Maďarsko má příliš mnoho obcí a slabé regiony, které jsou ale naopak v Evropské unii velmi důležité především kvůli získávání unijních financí,“ říká Attila Ágh, profesor politologie a blízký poradce premiéra.
Otázka vysokého deficitu podle Ágha není zas až tak důležitá. Podle jeho názoru se peníze po užily účelně na vybudování dálniční sítě a méně účelně na nákup stíhaček Grippen, za něž ale stát údajně získá vysoké investice. Kritici naopak tvrdí, že k dluhu přispívá rozbujelý státní aparát, nepřehledné sociální dávky, penzijní systém na pokraji kolapsu a nereformované zdravotnictví. Čeká se, že vláda soustředí svou pozornost právě na tyto oblasti.

László Csaba se obává, že levice se ale bude pokoušet nebezpečnou situací proplout jen s kosmetickými úpravami. Podle něj by nová vláda mohla situaci podcenit třeba i proto, že v říjnu půjdou Maďaři k místním volbám.
To odmítá Attila Ágh. „Tahle vláda neobětuje hluboké reformy výhře v místních volbách. Jakmile bude v první polovině nová vláda jmenována, začne do parlamentu posílat reformní zákony, které se ostatně píší už teď,“ tvrdí Ágh.

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek