Korupce v Maďarsku: Úplatky i drahé dálnice, ale lepší se to

26.04.2006
Zaplatit lékaři a sestrám po operaci je v Maďarsku normální asi jako platit plyn nebo elektřinu.

Zaplatit lékaři a sestrám po operaci je v Maďarsku normální asi jako platit plyn nebo elektřinu. Potíž je v tom, že maďarské zdravotnictví je státní, všichni mají nárok na bezplatnou péči a oficiálně je taková pozornost nazývána úplatkem. Nikdo se nad tím ovšem nepozastavuje.

Neříkáme tomu úplatek, ale dárek. Já jsem platila až po operaci, říká Maďarka středního věku. I když je to mezi Maďary běžná praxe, nechtěla uvést ani křestní jméno, ale HN její identitu znají. Sazby jsou celkem jednotné – 50 tisíc forintů (asi 6000 Kč), když operuje primář, polovina této částky jde anesteziologovi a sestrám jen několik tisíc forintů.
Slova jako úplatek nebo korupce se používají spíš ve spojení s politikou a hlavně financováním stran. Kdysi neblaze proslulá policie po nedávné reformě a přísných postizích přestala být zdrojem zpráv o korupci. Přesto Maďarsko v žebříčku organizace Transparency International o vnímání korupce jako společenského problému skončilo na 40. místě, za státy západní Evropy, ale i za Botswanou nebo Malajsií. Česko je ještě o sedm příček níže.

Novou středolevicovou vládu, která vzešla z parlamentních voleb tento měsíc, čeká vedle jiných reforem přestavba zdravotnického systému a odstranění neoficiálních plateb. Otevřeně o boji proti korupci však hovořila v předvolební kampani pouze malá liberálně pravicová strana Maďarské demokratické fórum, která získala jen jedenáct mandátů.
I přes různá podezření je Maďarsko jednou z nejoblíbenějších zemí zahraničních investorů. Cizí firmy zaměstnávají sedmdesát procent pracovních sil.

S korupcí se setkáváme ve všech středoevropských zemích, které mají dědictví komunistické byrokracie, poznamenává David Clanchy z budapešťské pobočky konzultační firmy Ernst&Young. Tento Australan se ve střední Evropě setkal s nabídkou na úplatek v rámci práce pro klienta své firmy na začátku maďarského pobytu v roce 1998.
Tehdy tady byla drobná korupce třeba při dopravním přestupku běžná, teď je to výjimečné. Situace se zlepšuje, i když nechci malovat věci na růžovo, dodává Clanchy. Vadí mu stále ještě byrokracie, na niž podnikatelé v Maďarsku pořád narážejí a která vytváří velký prostor pro korupci.

Celkově se to podle něj lepší i díky dobré práci médií při odhalování případů uplácení. Pořád ale panují velké obavy třeba kolem případného zneužití fondů Evropské unie.
Maďarským korupčním specifikem je především stavba dálnic, která v posledních letech nabrala vysoké tempo.
Některá média tvrdí, že Maďarsko má nejdražší dálnice v Evropě. Díky jejich stavbě obě největší strany střídající se od roku 1989 u vlád, socialisté a konzervativní Fidesz, mají přeplněné stranické pokladny.

Je to jedno z mála témat, na kterých se obě, jinak téměř na smrt znepřátelené, strany jsou schopny dohodnout. Údajně mají na tuto oblast zvlášť vyčleněné vyjednávače, takže není důležité, kdo právě zemi vládne.
Je to veřejné tajemství, říkají maďarští novináři, ale jsou opatrní v udávání konkrétních jmen a konkrétních případů.
Obecně prý platí poměr, že z každých sto miliónů forintů jde třicet na konto jedné ze dvou velkých stran.
Ale to se proslýchá třeba i na Slovensku, ve Slovinsku a kdekoli jinde, hájí vládní levici profesor politologie Attila Ágh, poradce premiéra Ference Gyurcsányho pro reformu státní správy. Jde prostě o obrovské projekty, které jsou pro korupci velmi atraktivní.
Oficiálně se k této záležitosti nikdo z politiků příliš vyjadřovat nechce a policie žádná podezření nepotvrdila.

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek