Polsko? Precedens pro ostatní

22.05.2006
Návrh amerického Senátu, aby bylo Polsko zařazeno mezi státy s bezvízovým stykem, přišel minulý týden pro ostatní nové země Evropské unie ze střední a východní Evropy, které usilují o totéž, tak trochu jako rána na solar.

Návrh amerického Senátu, aby bylo Polsko zařazeno mezi státy s bezvízovým stykem, přišel minulý týden pro ostatní nové země Evropské unie ze střední a východní Evropy, které usilují o totéž, tak trochu jako rána na solar. Den předtím se totiž na schůzce, svolané z české iniciativy, všechny země dohodly, že ve věci víz budou postupovat společně.

Je jasné, že polský ledoborec proboural cestu, komentuje jeden z českých diplomatů fakt, že Poláci ukázali, že technické podmínky pro přiznání bezvízového režimu – především požadavek, aby země neměla více než tři procenta odmítnutých vízových žádostí – nejsou nepřekročitelné. I kdyby teď Polsko proplulo samo, bude naše situace zásadně jiná než dosud, dodává. Z polského příkladu se stal pro ostatní důležitý precedenční argument. Ministr zahraničí Cyril Svoboda řekl, že už otevření vízové otázky v americkém Senátu je pozitivní i pro Česko. Podle slov premiéra Jiřího Paroubka bude Praha usilovat, pokud USA zruší vízovou povinnost pro polské občany, o to samé i v případě Česka.

Pro samotné Poláky bylo schválení bezvízového styku završením dlouhodobě prošlapávané cesty, jak potvrzuje Piotr Erenfeicht, první tajemník polské ambasády ve Washingtonu. Text návrhu zákona, který vypracovala senátorka Barbora Mikulski, byl v Senátu už tři roky a věděli jsme také, že probíhají jednání, aby byl přičleněn jako dodatek k celému imigračnímu zákonu, vysvětluje Erenfeicht. Zákon nezmiňuje výslovně Polsko, ale je formulován tak, že jen Polsko splňuje všechny určené požadavky Senátu. Členství v EU a více než tři sta příslušníků ve vojenské misi v Iráku nebo Afghánistánu.

Když se kouknete na příklad Irů, tak kdo byl největším zastáncem toho, aby jim byla zrušena víza? Senátor Kennedy, protože jeho rodina má irské kořeny, dodává Erenfeicht k tomu, že Barbora Mikulski je polského původu. Její politická váha demokratky z Marylandu ovšem není taková, aby sama protlačila zákon, který mohl vzbuzovat obavy, zda není bezpečnostním rizikem pro USA. Ten, kdo dokázal předjednat text návrhu v legislativním výboru Senátu a posunul ho ke schválení, byl vlivný republikánský senátor z Pensylvánie Rick Santorum.

Santorum je jako předseda dohodovacího výboru třetím nejdůležitějším republikánem v horní sněmovně. Vloni v únoru mu pokus o schválení návrhu ještě nevyšel. Teď využil toho, že imigrační legislativa je velkým politickým obchodem, kdy padají dodatky jako na běžícím páse. Získal navíc záštitu předsedy senátní republikánské většiny Billa Frista, který je uveden jako jeden z předkladatelů dodatku. Prostě má rád Poláky,říká Witoll Zalewski, dopisovatel polské tiskové kanceláře ve Washingtonu pobaveně na otázku, proč se Rick Santorum kvůli Polákům tak angažuje. Věc je o něco prozaičtější. V Pensylvánii žije osm set tisíc lidí, kteří se hlásí k polskému původu. A na podzim jsou volby, v kterých bude Santorum obhajovat svoje senátorské křeslo, dodává Zalewski.

Senát se na imigračním zákonu klopotně dohaduje a není jisté, zda návrh dokončí před letními prázdninami. Ještě větší neznámou bude postoj dolní sněmovny Kongresu. Její verze imigračního zákona je odlišná, mnohem přísněji hlídá bezpečnost USA.
Poláci si už kupují šampaňské, já jim ale říkám, aby ho zatím nechali v lednici, říká Erenfeicht z polské ambasády. On a ostatní polští diplomaté si mohou na chvíli vydechnout. Na ambasádách ostatních uchazečů naopak zaveleli do zbraně. Možnost, že by s Polskem do bezvízového styku proklouzly i ostatní, sice není velká, ale předem ani vyloučená.

Související články:
USA mají nové podmínky pro bezvízový styk pro nováčky EU

Sdílet tento příspěvek