Maďaři už utahují opasky

23.05.2006
Maďaři se po dubnových parlamentních volbách již pomalu smířili s tím, že se po čase opět musí připravit na nepříjemné utahování opasků.

Maďaři se po dubnových parlamentních volbách již pomalu smířili s tím, že se po čase opět musí připravit na nepříjemné utahování opasků. Nic jiného jim totiž za současné kritické situace veřejných financí ani nezbývá. Na vyřešení dlouhodobého problému s nadmíru vysokým rozpočtovým deficitem neměla odvahu žádná předchozí vláda. Naopak, pokračovalo zadlužování na úkor budoucnosti.

Reformy budou. Ale jaké?

„Nastal čas obnovy. Strana je připravena na změnu. Rok 2006 je obdobím reforem, kdy přijde řada na velké kroky,“ naznačil premiér plánované změny, které již před časem avizoval jako nejintenzívnější období reforem od změny systému v zemi v roce 1990.
Delegátům kongresu socialistů tak nezbývalo vlastně nic jiného, než zplnomocnit premiéra a předsedu strany Istvána Hillera podepsáním koaliční smlouvy a vytvořením vlády s liberály bez toho, aniž by znali obsah návrhu budoucího vládního programu. Ten by měl Gyurcsány po dopracování předložit do parlamentu 30. května s tím, že jeho druhá vláda by měla být známa 14. června.

Z dosavadního průběhu koaličních jednání se zatím na veřejnost dostalo jen to, že vláda připravuje nejen snížení výdajů, ale i zvýšení příjmů rozpočtu. Cílem je splnit podmínky pro zavedení eura v původním termínu v roce 2010. Analytici a ekonomové však v dodržení tohoto cíle již příliš nevěří.
Není vyloučeno, že úspory dosáhnou až 900 miliard forintů (téměř sto miliard korun). Nová vláda plánuje okamžitě po svém zformování v polovině příštího měsíce navrhnout parlamentu dvě desítky zákonů na stabilizaci finanční situace. Takže nový parlament, který se sešel na ustavujícím zasedání před týdnem, bude mít o práci postaráno i v létě.

Orbánovi jeho Fidesz věří

Autor: Martin Benko

Sdílet tento příspěvek