Polsko: Nacionalisté chtějí více moci

07.06.2006
Spor o daně je jen jedním z mnoha, které se vládě nyní odehrávají. Konzervativci přibrali v květnu do vlády nacionalisty a populisty, aby měli zajištěnou většinu v parlamentě.

Konzervativní polská vláda, v níž zasedají i ultranacionalisté a levicoví populisté, se navenek zastává nejchudších obyvatel země a chce zvýšit různé druhy podpor a roli státu vůbec. Pokud by prošly návrhy na úpravu daní, které včera do vlády předložila její místopředsedkyně, liberálka Zyta Gylowská, více by stát vybral právě od nejchudších obyvatel.
To se nelíbí ani ultranacionalistům, ani populistům a koneckonců ani konzervativnímu křídlu vládní strany Právo a spravedlnost, která měla o uplynulém víkendu sjezd, kde se křeslo pod Gilowskou povážlivě zahoupalo.

Spor o daně je jen jedním z mnoha, které se vládě nyní odehrávají. Konzervativci přibrali v květnu do vlády nacionalisty a populisty, aby měli zajištěnou většinu v parlamentě. Vůdci obou menších stran, Roman Giertych a Andrzej Lepper, dostali vicepremiérské posty. Nyní chtějí větší podíl na moci.

Co se děje v naší zemi? Jsme ve vládě, ale nemáme kontrolu nad tajnými službami, řekl Lepper novinářům, když zveřejnil požadavek na vytvoření zvláštního kontrolního výboru nad tajnými službami, kde by měl on i Giertych své lidi.
Šéfové konzervativců tento nápad odmítli. Je to ale možné chápat jako přípravu na to, že jednou Lepper bude mít své slovo i v tajných službách, řekl Igor Janke, politický analytik týdeníku Wprost.

Liberální a levicová část polského voličstva se obává nárůstu vlivu extremistů ve vládě. Volby by nyní podle nejnovějšího průzkumu listu Gazeta Wyborcza vyhrála liberální Občanská platforma, loni druhá, o deset procent před konzervativci.
Obavy liberálů potvrzuje hlavně Roman Giertych v čele ministerstva školství. Včera například nařídil, že při všech významných příležitostech se ve školách bude zpívat státní hymna. A chce také zavést nový předmět – výchovu k vlastenectví. Žáci by se učili o polské historii a byli vychovávání v duchu patriotismu, řekl Giertych.

Liberální a levicová část polské společnosti se ale obává, že ve školství se začnou prosazovat xenofobní a rasistické názory, jimiž prosluli představitelé Giertychovy Ligy polských rodin a její mládežnické odnože, kterou západní média označují za polofašistickou organizaci. Proti Giertychovu jmenování ministrem školství protestovaly v květnu tisíce studentů.
Testem tolerance konzervativně národní polské vlády bude sobotní pochod gayů a lesbiček ve Varšavě. Ten předchozí primátor hlavního města a nynější prezident Lech Kaczy#241#ski zakazoval. Protidemonstraci organizuje mládež Ligy polských rodin.

Související články:
Konzervativní Polsko hledá místo v Evropě 
 

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek