Slovenské volby vyhrál Směr vedený Robertem Ficem

18.06.2006
Do slovenské Národní rady se dostalo šest stran, budoucí vládní koalice je však zatím nejasná.

V předčasných parlamentních volbách na Slovensku podle očekávání zvítězila strana Směr – sociální demokracie Roberta Fica. V sobotním hlasování získala 29,2 procenta hlasů.

Překvapivě vysokého výsledku dosáhla Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS) dosavadního premiéra Mikuláše Dzurindy, pro kterou hlasovalo 18,4 procenta voličů.

Ani to ale Dzurindovi, který je ve funkci osm let a který prosadil tvrdé sociální a ekonomické reformy, nedává možnost sestavit většinovou vládu se dvěma politickými stranami pravého středu. Většinu křesel v parlamentu totiž obsadí opozice.

Prezident Ivan Gašparovič chce sestavením vlády pověřit Fica. Šéf vítězné strany zatím neřekl, s kým hodlá jednat o koalici. Přeje si pouze, aby budoucí vláda měla levicový program.

„Je to obrovská šance, že Slovensko bude solidárnější a spravedlivější, protože výsledek… zajišťuje, že program nové vlády bude orientován doleva,“ řekl Fico.

Po setkání s novináři, kteří na něj před sídlem strany čekali celou noc, začal s dalšími představiteli Směru před stranickou centrálou na oslavu vítězství zpívat lidové písně a hymnu.

Volební vítězství Směru, svého hlavního soupeře, uznal dosavadní premiér Dzurinda. Chce, aby jeho strana i nadále spolupracovala se Stranou maďarské kolice (SMK) a Křesťanskodemokratickým hnutím (KDH).

„Mám zájem na politické a programové kontinuitě,“ řekl. Spolupráce s KDH a SMK by podle něj garantovala udržení ekonomických a sociálních reforem, které jeho vláda prosadila. „Společně máme slušnou sílu,“ poznamenal.

Podle konečných, ale ještě neoficiálních výsledků, na třetím místě ve volbách rovněž překvapivě skončila nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) s 11,73 procenta, která se tak po čtyřech letech vrátila do parlamentu. V letošních volbách navíc SNS těsně předstihla Stranu maďarské koalice (SMK), která obdržela 11,68 procenta hlasů.

Až na pátém místě je Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) bývalého premiéra Vladimíra Mečiara s 8,79 procenta hlasů. Nejmenší stranou v novém parlamentu se ziskem 8,31 procent hlasů bude Křesťanskodemokratické hnutí (KDH).

Do slovenské Národní rady se tak dostalo šest stran. Ve srovnání s minulými parlamentními volbami, které se konaly před čtyřmi lety, si výrazně polepšily Směr, SDKU-DS a SNS.

Výrazně klesla podpora LS-HZDS. Mečiarova strana nevyhrála volby poprvé od roku 1993, tedy od rozdělení Československa a vzniku samostatného státu.

Pětiprocentní hranici nepřekonaly a z parlamentu tak vypadly Svobodné fórum (SF) a Komunistická strana Slovenska (KSS). Nevrátí se do něj ani zástupci Aliance nového občana (ANO) vedené Pavlem Ruskem

Slovenští politologové si zatím netroufají odhadnout, kdo a s kým bude po volbách sestavovat novou vládu. Navzdory slabšímu výsledku se ale shodují v tom, že jazýčkem na vahách mohou být Mečiarova HZDS a KDH. Zatím se hovoří o čtyřech variantách případné koalice, každé ze stran přitom stále hrozí, že skončí v opozici.

Směr se může spojit s HZDS a s nacionalistickou SNS. Taková vláda by ale podle odborníků měla problémy s vnímáním v zahraničí.

Druhou možností pro vítězný Směr se jeví utvoření koalice se Stranou maďarské koalice (SMK) a s Křesťanskodemokratickým hnutím (KDH).

Úvahy o spolupráci pravicových stran, tedy Dzurindovy SDKU-DS, SMK a KDH s Mečiarovým HZDS by podle odborníků narazily především na nesouhlas KDH.

Jako poslední se zmiňuje spojenectví vítězného Směru s SNS a s KDH. O této možnosti se zmínil i bývalý lídr KDH Ján Čarnogurský, nelíbila se ale místopředsedovi hnutí Danielovi Lipšicovi.

K letošním volbám přišlo 54,7 procenta voličů, což je historicky nejhorší výsledek od vzniku samostatného Slovenska.

Autor: iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek