Fico už hledá partnery do nové vlády

20.06.2006
Šanci na vstup do vlády mají prakticky všechny strany, které jsou v parlamentu a jejich vůdci v prvních reakcích po volbách se úzkostlivě vyhýbali ostřejším útokům na vítěze či další strany – s výjimkou šéfa nacionalistické Slovenské národní strany Jána Sloty.

U slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče se včera vystřídali předáci všech šesti politických stran, které se dostaly o víkendu do parlamentu. Podle očekávání včerejší jednání zásadní rozuzlení nepřinesla, šéf vítězné strany, levicového Směru-sociální demokracie Robert Fico bude nyní jednat o koaličních partnerech.
Vláda, kterou sestavím, nebude mít pravicový program, bude solidárnější, zopakoval včera Fico po jednání s prezidentem své preference, ale konkrétnější nebyl ani on, ani další lídři.

Čeká se, že sestavení vlády bude trvat dlouho, což bude mít vliv na ekonomiku. Slovenská koruna včera nejprve v reakci na výsledek voleb oslabila, ale pak se vrátila na svůj původní kurs. Politické strany se musí nejdřív navzájem trochu povydírat, shrnul v nadsázce důvody dlouhých jednání Karol Morvay, analytik nevládního institutu M. E. S. A. 10.

Šanci mají téměř všichni

I když v zahraničí se hovoří o růstu nacionalismu na Slovensku, slovenští analytici jsou klidnější. Podpora nacionalistů dramaticky nevzrostla, jen se jim podařilo se semknout pod jednotné vedení, ale pokud nebudou ve vládě, hrozí jim krize a rozpad jako před šesti lety. Nacionalisté navíc podle kuloárových informací chtějí po Ficovi za podporu vládě klíčová ministerstva vnitra a dopravy, což je pro Směr nepřijatelná podmínka.

Rozštěpí se HZDS?

Od levicově nacionalistické koalice experti očekávají okamžité stažení slovenských vojáků z Iráku, zastavení reformy zdravotnictví a zrušení poplatků u lékaře nebo změnu jednotné daně.
Maďaři se považují za jednoho ze strážců reforem, které provedla končící středopravicová koalice. Jednání se Směrem neodmítáme. Ale chceme jednat o programu a důležitá je pro nás stabilita budoucí vlády, řekl šéf maďarské koalice a úřadující předseda parlamentu Béla Bugár. Podmínkou vstupu do vlády je pro nás pokračování reforem.

Pokud by místo nacionalistů byla partnerem Směru maďarská koalice, třetím do počtu by nejspíše byli křesťanští demokraté a dosavadní reformy by do velké míry byly zachovány, i když by následovaly některé úpravy v sociální oblasti a rodinné politice. Upravovala by se zřejmě zdravotnická reforma, ale nerušila by se jednotná daň. Budoucnost strany vidím spíše v opozici, řekl ale místopředseda křesťanských demokratů a autor reformy soudnictví Daniel Lipšic.

Související články:
Ivan Gabal: Podobné úspěchy i rizika
Robert Kaliňák: Investoři se po volbách nemají čeho bát
Slovenské volby vyhrál Směr vedený Robertem Ficem
Ve slovenských volbách překvapil propad Mečiara a zisk Dzurindy

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek