Polská státní pojišťovna údajně platila kampaň stran

22.06.2006
Podle poslance Kurského pojišťovna PZU loni zaplatila 50 miliónů zlotých (asi 350 miliónů korun) za tisíce billboardů. Měly na nich být plakáty kampaně nazvané „Stop bláznům na silnicích“.

Polskem otřásá billboardová aféra – státní pojišťovna PZU prý platila volební kampaň politických stran. Jako první s obviněním z nelegálního financování opoziční Občanské platformy (PO) přišel politik vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jacek Kurski. PO ale nařčení odmítá a políček vrací – do aféry jsou podle ní zapleteni politici PiS.

Podle poslance Kurského pojišťovna PZU loni zaplatila 50 miliónů zlotých (asi 350 miliónů korun) za tisíce billboardů. Měly na nich být plakáty kampaně nazvané „Stop bláznům na silnicích“. Později ale údajně lidé z PZU reklamní kampaň zastavili a objednané reklamní plochy odprodali jen za zlomek ceny agenturám, od nichž je získala Občanská platforma.
„Je to lež. Neměli jsme nic společného s firmami, které koupily billboardy od PZU,“ odmítá nařčení šéf PO Donald Tusk. Podle něj naopak firmy prodaly plochy straně Právo a spravedlnost. „Na poutačích s kampaní Stop bláznům na silnicích se později objevily plakáty prezidentského kandidáta PiS Lecha Kaczynského,“ uvedl Tusk.

V loňských parlamentních a prezidentských volbách překvapivě zvítězila strana PiS, která předstihla favorizovanou PO. Přestože politici obou stran před volbami tvrdili, že budou chtít sestavit společnou vládu, nakonec se nedokázali dohodnout na obsazení křesel ministrů.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek