Lustrační skandál smetl polskou ministryni

26.06.2006
Ostrá slova o tažení proti bývalým spolupracovníkům komunistických tajných služeb polských konzervativních vládních politiků mají první oběť. Je jí vicepremiérka a ministryně financí Zyta Gilowská.

V pátek ji odvolal premiér Kazimierz Marcinkiewicz. Případ Gilowská má však jeden zásadní problém: na její údajnou spolupráci upozornil úřad, který má bdít nad očistou státní správy od agentů, jenže Gilowská tvrdí, že neoprávněně, a už také na úřad podala žalobu.
„Se státní bezpečnostní jsem vědomě nespolupracovala, jsem obětí lustračního vydírání a podvodu,“ tvrdí Gilowská, která v roce 2001 předložila platné negativní lustrační osvědčení.

Gilowská, považovaná za jedinou liberální ekonomku v konzervativně nacionalistické vládě, měla být hlavním garantem ekonomických reforem v kabinetě. Už v pátek trhy zareagovaly poklesem kursu zlotého a v sobotu musel premiér Marcinkiewicz vystoupit s televizním projevem, kde popsal sílu a růst polské ekonomiky a vyzval byznysmeny ke klidu.
„Přišel jsem o skvělou spolupracovnici, to je velká ztráta,“ řekl premiér. „Reforma veřejných financí bude ale pokračovat.“ Marcinkiewicz upozornil na pětiprocentní růst polského hospodářství, spotřeba podle něho roste také o pět procent, příliv investic o deset a podobně vyjmenoval další atributy silné ekonomiky.

Nástupcem Gilowské bude dosud nepříliš známý ekonom Pawel Wojciechowski, který má za sebou studium v USA a práci jak na vysokých postech v soukromém, tak i ve státním sektoru.
Nynější vláda má od počátku svého nástupu v listopadu loňského roku problémy s prezentací v zahraničí, neboť někteří její dnes už bývalí ministři útočili na zahraniční investory. V březnu do vlády kvůli zajištění většiny v parlamentě přišli levicoví populisté ze Sebeobrany a nacionalistická Liga polských rodin, obě považované na Západě za extremistické strany.

Vicepremiér a šéf Sebeobrany Andrzej Lepper Gilowskou podpořil, stejně jako předáci opozice, především liberální Občanské platformy, jejíž členkou a kandidátkou na ministry Gilowská ještě loni na jaře byla. „Uvnitř vládního tábora se děje jakási špinavost, jejíž se stala Gilowská obětí,“ řekl šéf liberálů Donald Tusk.
Podle platných polských lustračních zákonů nesmí bývalý spolupracovník státní bezpečnosti vykonávat veřejnou funkci, aniž to dopředu přizná. Pokud spolupráci nepřizná a soud mu ji prokáže, může být potrestán. Na její případ upozornil úřad „mluvčího veřejného zájmu“, který má kromě jiného pátrat po agentech bývalých tajných služeb mezi politiky. Premiér Marcinkiewicz ji okamžitě odvolal.

Gilowská se hájí, že se v 80. letech stýkala pouze s mužem své přítelkyně, který o sobě tvrdil, že ho zajímá pouze hospodářská kriminalita. O víkendu proto vyzvala svoji přítelkyni ze Swidniku na východě Polska, aby její muž řekl pravdu.
Deník Zycie Warszawy přinesl o víkendu obsah svazku Gilowské, která byla zaregistrována jako spolupracovnice v polovině 80. let v Lublině a v jejím spise jsou výpovědi z vědeckého prostředí tamní univerzity.

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek