Slovensko po volbách: O Mečiara má zájem Fico i Dzurinda

28.06.2006
Jednání mezi předsedou Směru – sociální demokracie Robertem Ficem a šéfy opozičních stran SNS a LS-HZDS Jánem Slotou a Vladimírem Mečiarem, k nimž v úterý došlo, zatím neukázalo, kdo vytvoří novou koaliční vládu.

Šéf SNS, která je obviňována z nacionalismu, však věří, že jeho strana ve vládě bude. Podobně se po včerejším jednání vyjádřil předseda LS-HZDS Vladimír Mečiar. Podle jeho slov je na Směru, aby se rozhodl. Mečiar přitom překvapil výrokem, že nemá zájem o žádnou ústavní funkci.

Podle Hospodárskych novin Směr podmiňuje spolupráci s LS-HZDS právě tím, že do vlády nevstoupí jejich kontroverzní předsedové Mečiar a Slota.
Sestava Směr-HZDS-SNS by podle listu Nový čas byla výrazným krokem vzad pro politickou kulturu na Slovensku. Koalice Směru, HZDS a SNS by podle mnohých ekonomů mohla zastavit reformy, které uvedla v život dosavadní vláda Mikuláše Dzurindy.

Stávající premiér včera vůbec poprvé vyjádřil ochotu vytvořit koalici společně s Mečiarem. Ta by podle Dzurindy měla posílit tři členy dosavadní pravicové koalice.
„Nejlepším řešením pro Slovensko je podle našeho názoru koalice SDKU, Strany maďarské koalice (SMK), Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) a HZDS,“ prohlásil Dzurinda po jednání prezídia své strany, která ve volbách 17. června skončila jako druhá.

Premiérovo prohlášení podle pozorovatelů potvrdilo trend sbližování dosavadních hlavních soupeřů na slovenské politické scéně – tedy právě Dzurindy a Mečiara.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek