Fico chce vládnout s nacionalisty a Mečiarem

29.06.2006
Slovensko se blíží k zásadní změně: po osmi letech Dzurindovy pravicové vlády se formuje koalice, ve které budou mít hlavní slovo levice, populisté a národovci.

Šéf sociálně demokratické strany Směr Robert Fico včera oznámil, že chce vytvořit vládu s dosavadní opozicí – Slovenskou národní stranou Jána Sloty a Lidovou stranou-Hnutím za demokratické Slovensko expremiéra Vladimíra Mečiara.
Směr, jasný vítěz voleb, má mít ve vládě 11 křesel včetně premiéra, SNS tři a LS-HZDS dvě křesla. Slota ani Mečiar v kabinetu nebudou.

Pokud vláda skutečně vznikne, nejspíš zásadně změní reformy Dzurindova kabinetu. Shoduje se například v tom, že vedle rovné daně ve výši 19 procent bude nižší sazba DPH pro potraviny či zdravotnictví. Fico nevylučuje, že se o rok posune plánované datum zavedení eura, tedy 1. leden 2009.

Podle Fica koalice se Slotou a Mečiarem zajistí spravedlivější distribuci výsledků ekonomického růstu.
Vládní účast SNS, která léta staví na národní a protimaďarské rétorice, může zhoršit pověst Slovenska v zahraničí, shodli se včera odborníci. Slovensko by mohlo být vnímáno jako rizikový faktor, míní český sociolog Ivan Gabal. Jean-Michel De Waele z bruselské univerzity charakterizoval SNS jako přímého dědice předválečného fašistického hnutí. Evropská socialistická strana, jejímž členem je i Ficův Směr, bude podle něj znepokojena. Nicméně: Fico včera Slováky uklidňoval, že jeho vláda nechce práva národnostních menšin omezit.

Spojení Fica s nacionalisty budí obavy

Všichni tři byli doposud v opozici a patří k nejspornějším postavám slovenské politiky.
Populista Robert Fico, jeho bývalý kritik Vladimír Mečiar a zarytý nepřítel menšin, nacionalista Ján Slota teď spolu míří do vlády. Varianta, před níž varovali ekonomové i politologové a která byla dlouho považovaná málo pravděpodobnou, se nyní naplnila.

Koalice v tomto složení umožní v největší míře realizovat program moderního sociálního státu a zabezpečí spravedlivější rozdělování výsledků ekonomického růstu, prohlásil včera Fico, z něhož se má stát premiér.
Vůdci Slovenské národní strany Slota a Hnutí za demokratické Slovensko Vladimír Mečiar naopak ve vládě s největší pravděpodobností nebudou a zůstanou jen řadovými poslanci.

Budeme proevropští

Slota, který proslul hrubými útoky proti Maďarům, Romům a Židům, je podle analytiků tím, kdo účastí ve vládě získá nejvíce. Se svým nacionalistickým programem doposud neměl šanci na prosazení.
Mečiarova strana má zase příležitost být ve vládě po dlouhých letech, kdy byla pro pravicovou koalici nepřijatelná.
Fico včera uklidňoval, že nová vláda bude dělat proevropskou politiku a garantovat, že nebude ohrožen status quo v oblasti práv národnostních menšin.

Přesto se ostatní slovenské strany snažily ještě na poslední chvíli vzniku obávané koalice zabránit. Až ve chvíli, kdy už užší vedení strany Směr jednalo, se o účast v koalici přihlásili křesťanští demokraté.
Uděláme vše pro to, aby taková koalice nevznikla, řekl předseda křesťanů Pavol Hrušovský, který spojení, k němuž došlo, označil na nejhorší variantu pro Slovensko. Další koaliční partner, který přicházel v úvahu, tedy Strana maďarské koalice (SMK), tento krok sice přivítal, ale zároveň kritizoval, že přišel příliš pozdě a Směr ho už nevzal v úvahu. Čehož budu velmi litovat, řekl předseda SMK Béla Bugár.

Zabránit spojení tří kontroverzních slovenských politiků se snažil i stávající premiér Mikuláš Dzurinda, který dokonce oslovil bývalého úhlavního nepřítele Mečiara, aby vstoupil do stávající pravicové koalice.
Fico si ale nakonec vybral ty partnery, s nimiž jednal jako s prvními a kteří vyslovili jednoznačnou ochotu ve vládě být.

Pohodlná většina

Své rozhodnutí hnutí Směr oficiálně oznámí prezidentovi Ivanu Gašparovičovi zítra.
S oběma stranami se Fico chystá podepsat politickou dohodu a zároveň vzniknou vyjednávací týmy, které budou připravovat vládní program, další postup v parlamentu a personální obsazení budoucí vlády.

Ta by podle Fica měla být jmenována do ustavující schůzi parlamentu. Po odstoupení dosavadní Dzurindovy vlády bude kabinet vedený Směrem žádat rychlé hlasování o důvěře, aby prý poslanci ještě stihli dovolenou.
Ustavující schůzi parlamentu hodlá prezident svolat na 12. července. Čas, který Gašparovič dal Ficovi ke koaličním jednáním, nebyl nijak omezený.

Robert Fico již ubezpečil, že budoucí koalici podpoří všech padesát nových poslanců Směru. Koalice jeho strany s HZDS a nacionalisty by měla v parlamentu 85 hlasů, tedy pohodlnou většinu ze 150 poslanců.

Související články:
Slovensko po volbách: O Mečiara má zájem Fico i Dzurinda

Autor: (sla), Lucie Beranová

Sdílet tento příspěvek