Fico dělí křesla, slibuje sociální stát

30.06.2006
Ficova strana Smer by měla obsadit všechna silová ministerstva: své zástupce tedy bude mít mimo jiné v čele ministerstev zahraničí, obrany i vnitra, Mečiarova LS-HZDS obsadí křesla ministrů spravedlnosti a zemědělství.

Tón slovenské politice budou udávat značně rozporuplní partneři. Šéf levicové strany Směr Robert Fico, který oznámil záměr vytvořit vládu s pravicovými nacionalisty Jána Sloty a populisty Vladimíra Mečiara, se přesto rychle dohodl na rozdělení ministerstev. V příští vládě bude mít Směr jedenáct ze šestnácti křesel.
Měl by obsadit všechna silová ministerstva: své zástupce tedy bude mít mimo jiné v čele ministerstev zahraničí, obrany i vnitra, Mečiarova LS-HZDS obsadí křesla ministrů spravedlnosti a zemědělství. Slotova SNS bude mít zástupce ve vedení resortů školství, životního prostředí a regionálního rozvoje.

Už v neděli podepíšou straničtí lídři koaliční dohodu. Příští úterý by se podle předsedy Strany maďarské koalice Bély Bugára měli poslanci sejít na ustavující schůzi nového parlamentu.
Prezident Ivan Gašparovič termín nepotvrdil, měl by jej oznámit s konečnou platností dnes, po schůzce s Robertem Ficem.
Představitelé Směru říkají, že chtějí v průběhu července stihnout připravit program, aby už první srpnový týden mohl parlament hlasovat o důvěře novému kabinetu.

Přijetí vlády, ve které nebude podle dohody Vladimír Mečiar ani Ján Slota, se dá předpokládat. Přesto se Fico musí bránit vlně tvrdé kritiky. Jakkoli může být tato vládní koalice z krátkodobého hlediska stabilní, vůbec neodráží stav slovenské společnosti, řekl listu Sme politolog Samuel Abrahám.
Předseda Evropské socialistické strany Poul Nyrup Rasmussen včera Fica vyzval, aby vysvětlil motivy, které jej vedly k vytvoření problematické koalice. Sestavování koalice vyvolává řadu obav, pokud jde o respektování lidských práv, zvláště menšin, stejně jako závazků k demokracii, napsal Rasmussen.

Fico obavy odmítá. Zopakoval, že jeho strana garantuje práva menšin. Snažil se ztlumit i obavy zahraničních investorů. Chceme plně respektovat maastrichtská kritéria, citovaly Fica slovenské deníky. Šéf Směru slibuje, že vytvoří moderní sociální stát.
Uklidnění to ale nepřineslo. Slovenská centrální banka musela včera zahájit intervenci na podporu slovenské koruny. Ta začala včera ráno klesat v reakci na politický vývoj. Slovenská koruna na začátku obchodování ztratila 0,7 procenta vůči euru. Díky intervenci se kurs k euru odpoledne zvýšil na 38,270 koruny.

Obavy ekonomů se přesto prohloubily. Hlavní analytik Unibanky Viliam Pätoprstý soudí, že nová koalice představuje pro ekonomiku země velké riziko. Hrozí odklad přijetí eura, buď pro změnu strategie, či pro neplnění priorit, upozornil Pätoprstý.
Další problémy podle něj mohou vyplynout z vysokého schodku veřejných financí, který může přinést plánovaná nižší sazba daně z přidané hodnoty. Hrozí i pokles zájmu zahraničních firem.

Není ale jisté, kolik ze svých předvolebních plánů nakonec Směr prosadí. Populistická agenda bude realizovatelná pouze v minimální míře, řekl agenturám analytik Tatra banky Elizej Macho. Trhy by se podle něj mohly po čase uklidnit, pokud se Směr bude snažit chovat jako standardní sociálně demokratická strana.

Související články:
Fico chce vládnout s nacionalisty a Mečiarem
Slovensko po volbách: O Mečiara má zájem Fico i Dzurinda

Autor: (sla)

Sdílet tento příspěvek