Fico podepsal koalici se Slotou a Mečiarem

03.07.2006
Trojice budoucích vládních stran, která v neděli večer podepsala u prezidenta Ivana Gašparoviče koaliční smlouvu, hodlá platby v ordinacích zrušit už do konce roku. Kromě toho stáhne i slovenské vojáky z Iráku.

První obětí z řady reforem, které uskutečnila pravicová vláda na Slovensku, se stanou poplatky za návštěvu u lékaře.
Trojice budoucích vládních stran, která v neděli večer podepsala u prezidenta Ivana Gašparoviče koaliční smlouvu, hodlá platby v ordinacích zrušit už do konce roku. Kromě toho stáhne i slovenské vojáky z Iráku.

Nemají tam co dělat, vysvětlil novinářům budoucí premiér Robert Fico z hnutí Směr – sociální demokracie.
Doposud opoziční strany, populistický Směr, nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) Jána Sloty a Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) Vladimíra Mečiara vytvářejí levicový program.
Koalice bude v každodenním životě prosazovat politiku solidarity, prohlásil Fico.

V prosinci vyplatí vánoční příspěvek důchodcům. A od ledna by mělo přijít na řadu zavedení dvou sazeb daně z přidané hodnoty tak, aby se ulehčilo rodinám s nízkými příjmy. Banky podle Fica čeká zavedení nové daně – podobně jako je už tomu v Maďarsku. Bude se platit daň z rozdílů mezi úroky, které banky dávají a které vybírají, řekl budoucí premiér agentuře TASR.

Lehká cesta v parlamentu

Poměr 11:3:2, v jakém si Fico, Slota a Mečiar rozdělili jednotlivá ministerstva, byl také dohodnut velmi rychle a bez sporů.
Slota ani Mečiar ve vládě nebudou vůbec, nacionalisté získali ministerstvo školství a mečiarovci zase ministerstvo spravedlnosti.
O tom, kdo bude šéfem diplomacie, se zatím jen spekuluje. Mluví se o diplomatovi Jánu Kubišovi. Máme zájem o maximální profesionalitu, komentoval Robert Fico a zopakoval, že Slovensko bude plnit všechny závazky vůči Evropské unii a Severoatlantické alianci.

V souvislosti s Irákem Fico vysvětlil, že slovenská armáda by se neměla podílet na aktivitách, které vznikly bez rezoluce Organizace spojených národů.

Nebojte se nás

V diskusním pořadu televize Markíza opět mluvil o teplouších, maďarských vrazích a lumpech. Předvedl téměř celý repertoár známý z minulosti, komentoval deník Sme.
Na adresu slovenských vojáků, kteří mají být staženi z Iráku, uvedl: Skutečně nevidím důvod, proč by tam měli šaškovat.
Za to ho vzápětí kritizoval stávající ministr zahraničí Eduard Kukan.
Chtěl bych velmi důrazně a kategoricky odmítnout taková vulgární slova, kterými dehonestuje naši armádu a vojáky, uvedl ministr.

Související články:
Fico dělí křesla, slibuje sociální stát
Fico chce vládnout s nacionalisty a Mečiarem

Autor: Lucie Beranová

Sdílet tento příspěvek