Slovenská vláda bude plná málo známých tváří

04.07.2006
Složení nové slovenské vlády, které včera oznámil prezidentovi Ivanu Gašparovičovi designovaný premiér Robert Fico, vyvolává řadu otazníků. Dohodly se na ní Směr, Mečiarovo HZDS a nacionalistická Slovenská národní strana.

Složení nové slovenské vlády, které včera oznámil prezidentovi Ivanu Gašparovičovi designovaný premiér Robert Fico, vyvolává řadu otazníků. Dohodly se na ní Směr, Mečiarovo HZDS a nacionalistická Slovenská národní strana.
Členy nejsou ani Vladimír Mečiar, ani Ján Slota. Nejkontroverznější je nominace bývalého předsedy Nejvyššího soudu Štefana Harabína do funkce ministra spravedlnosti. Otázkou je Ján Počiatek ve funkci ministra financí, neboť doposud byl znám pouze jako podnikatelský partner Roberta Kaliňáka, místopředsedy Směru. Sám Kaliňák bude ministrem vnitra.
Zarážející je také mnoho neznámých jmen nebo jmen lidí, kteří nejsou výrazně profilovaní, uvedl politolog Juraj Marušiak.

Pozitivní odezvu vyvolala nominace v Evropě známého kariérního diplomata Jána Kubiše do funkce ministra zahraničí.
Harabínova nominace, kterého do funkce navrhlo HZDS, vyvolává podle pozorovatelů obavy, že Vladimír Mečiar bude chtít jeho prostřednictvím zamezit vyšetřování sporných privatizačních i kriminálních kauz z doby své vlády v letech 1994 až 1998.

Mečiar už po podpisu koaliční dohody uvedl, že bude chtít morální i občanské očištění bývalého šéfa tajné služby Ivana Lexy, kterého soudy po roce 1998 stíhaly za řadu trestných činů, včetně organizace únosu syna tehdejšího prezidenta.
Mečiar za podobné činy svým stoupencům udělil amnestie. Podle bývalého ministra spravedlnosti Daniela Lipšice, který prosadil reformu trestního práva a zřídil speciální soud pro boj s organizovaným zločinem, budou jeho křesťanští demokraté v parlamentu i nadále usilovat o zrušení těchto amnestií. Tomu se pan Mečiar hystericky brání, řekl včera Lipšic, který nevidí růžově ani budoucnost speciálního soudu.

Rozdělování peněz z eurofondů, kterých v příštích letech má přijít na Slovensko rekordně mnoho, více než 400 miliónů slovenských korun (trojnásobně více než dosud), bude mít na starosti ministerstvo výstavby, které má řídit za nacionalisty nominovaný viceprimátor Žiliny Marian Janušek. Slovenská média upozorňují, že tady se vytváří největší prostor pro korupci a zneužití, protože systém rozdělování bude neprůhledný. O projektech má rozhodovat koaliční rada – tedy šéfové tří stran Fico, Mečiar a Slota, sám primátor Žiliny.

Přidělení tohoto ministerstva nacionalistům může být svého druhu kompenzací za to, že dosud ho řídila Strana maďarské koalice, kterou obviňovali, že preferuje oblasti s maďarskou menšinou, řekl politolog Juraj Marušiak. Velký problém pro koalici v tom nevidím, odcházející vládu skandál s eurofondy také nerozložil.
Přes sebejistá prohlášení tří předsedů nové koalice není jisté, zda nová vláda dožije konce svého volebního období.
V Bratislavě se neustále spekuluje, že do minulosti se táhnoucí rozpory mezi Mečiarem a Slotou by mohly vést k jejímu rozpadu. Problémem by mohla být i nestabilita uvnitř Směru, který drží pohromadě především osoba předsedy a zakladatele Roberta Fica.

Související články:
Fico podepsal koalici se Slotou a Mečiarem

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek