Polskou ekonomiku čeká nejistota

11.07.2006
Podle bleskového průzkumu listu Gazeta Wyborcza jen 21 procent Poláků čeká, že Jaroslaw Kaczynski bude dobrým premiérem. Odcházející šéf kabinetu Kazimierz Marcinkiewicz je oblíben až u osmdesáti procent Poláků.

Hospodářské otázky nejsou hlavní prioritou nového polského premiéra Jaroslawa Kaczynského, kterého včera jmenoval do čela kabinetu prezident a Jaroslawovo dvojče Lech Kaczynski.

Podle bleskového průzkumu listu Gazeta Wyborcza jen 21 procent Poláků čeká, že Jaroslaw Kaczynski bude dobrým premiérem. Odcházející šéf kabinetu Kazimierz Marcinkiewicz je oblíben až u osmdesáti procent Poláků.
Finanční trhy se po páteční nervozitě včera uklidnily, neboť překvapivé rozhodnutí Jaroslawa Kaczynského ujmout se křesla šéfa vlády bylo doprovázeno také návrhem na nového ministra financí, jímž by se měl stát dosavadní náměstek ministra a předtím respektovaný ekonom Stanislaw Kluza.

Mojí hlavní prioritou bude fiskální reforma a udržení plánované výše deficitu, řekl Kluza agentuře Reuters.
Nový ministr chce dodržet restriktivní plány své odvolané předchůdkyně Zyty Gilowské. Experti citovaní listem Rzeczpospolita oceňují jeho kvality, ale zpochybňují, že je schopen provést potřebnou reformu státních financí, kterou také plánovala liberálka Gilowská.

Polská ekonomika roste v posledních letech rekordním tempem, nezaměstnanost klesá, nyní je 16,5 procenta, a až dosud byla země oblíbená i v očích investorů. Obavy některých ekonomů jsou však na místě. Bratři Kaczynští totiž v ekonomice prosazují spíše socialistický model: klíčová odvětví a podniky v rukou státu, silný stát a podpora chudých.
Ve volbách vyhráli i díky sloganu o levnějším státu a jeho zeštíhlení. Dělají ale spíš opak, počet úřadů roste, ministerstev přibývá, říká Julius Urbanowicz z liberálního týdeníku Wprost. Ekonomové – a mezi nimi i Stanislaw Kluza – loni po vítězství bratrů Kaczynských opakovali, že s hodnocením ekonomické politiky je třeba vyčkat na to, jak jimi vedená vláda sestaví rozpočet na rok 2007 a jak bude vypadat deficit. Kluza musí nyní rozpočet sestavit tak, aby nepřekročil deficit 30 miliard zlotých.

To bude ovšem těžké. Mezitím do vlády přibrali levicové populisty a ultranacionalisty, kteří chtějí od státu více peněz především pro venkov. Zhoršilo se image země v zahraničí kvůli neobratnosti prezidenta Lecha Kaczynského v mezinárodní politice, vládní politici zpochybnili působení některých zahraničních investorů. Liberální část polských ekonomů se obává, že kvůli antievropskému a nacionalistickému postoji Jaroslawa Kaczynského je ohroženo přijetí eura, které oba bratři považují za ohrožení suverenity.

Související články:
Bratr prezidenta bude polským premiérem

 

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek