Fico se pře s partnery o daně

12.07.2006
Nová slovenská levicově nacionalistická koalice v prvních bodech svého programu ruší poplatky u lékaře, chce přehodnotit důchodovou reformu, bude měnit DPH a další daně a chce zdanit monopoly a banky.

První body programu vyplynuly ze schůzky lídrů tří stran koalice, Roberta Fica, Vladimíra Mečiara a Jána Sloty. O podrobnostech nemluvili, ale programové prohlášení se dostane do parlamentu nejdříve začátkem srpna, což bude na hraně termínu, jenž dává ústava.

Největší problém bude dohodnout se na změnách v daňovém systému. Šéf nacionalistů Slota chce zachovat jednotnou devatenáctiprocentní daň, ale premiér Fico několikrát zdůraznil, že daňové otázky ještě nejsou zdaleka uzavřené. Dokonce ministr financí z jeho vlastní strany Směr-sociální demokracie Ján Počiatek označil zamýšlenou zvláštní daň pro monopoly, finanční instituce a banky za neefektivní.

Slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš zase na své první zahraniční návštěvě v Budapešti čelil výzvě své kolegyně Kingy Gönczové, aby se vláda distancovala od protimaďarských výroků nacionalistů, kteří jsou ale součástí koalice. „Posuzujete vládu podle činů a programu, nikoli podle složení koalice,“ řekl ministr. Do konce týdne navštíví všechny sousední státy.
Nová slovenská koalice nemá v zahraničí dobrý zvuk kvůli účasti nacionalistů a mečiarovců. Fico zároveň čelí tlaku Evropské socialistické strany, která chce Směr vyloučit za spojenectví s extremisty. Fico obvinil opozici, že proti němu poštvala evropské partnery.

Autor: (me)

Sdílet tento příspěvek