Paroubek: Ficovu izolaci nedopustím

17.07.2006
Paroubek Fica aktivně podporoval ve slovenské předvolební kampani a staví se za něj i ve chvíli, kdy politici Evropské socialistické strany (ESS) Ficově straně Směr- sociální demokracie pohrozili sankcemi kvůli společné vládě s nacionalisty.

Cesta nového slovenského premiéra Roberta Fica z evropské izolace vede přes Českou republiku a dosluhujícího českého premiéra Jiřího Paroubka. Ne nadarmo si Fico za cíl své první zahraniční návštěvy vybral právě Česko.
Paroubek Fica aktivně podporoval ve slovenské předvolební kampani a staví se za něj i ve chvíli, kdy politici Evropské socialistické strany (ESS) Ficově straně Směr- sociální demokracie pohrozili sankcemi kvůli společné vládě s nacionalisty.
Fico, označovaný za pragmatika a populistu, do své vlády přizval nacionalistickou Slovenskou národní stranu Jána Sloty a HZDS Vladimíra Mečiara.

Haider je už zapomenut

Pokud bude praktická politika slovenské vlády rozumná a umírněná vůči nárokům národnostních menšin, nebude o čem hovořit, a pánové by utrpěli jenom blamáž, řekl na adresu evropských politiků Paroubek, který se během své vlády spoléhal na podporu komunistů podobně pragmaticky, jako se nyní Fico opírá o nacionalisty. Evropští socialisté by to měli brát racionálně, dodal Paroubek.
Současný postoj ČSSD se tak výrazně liší od šest let staré reakce na vznik rakouské vlády za účasti strany svobodných populisty Jörga Haidera. K evropské diplomatické izolaci Rakouska se ČSSD v čele s tehdejším premiérem Milošem Zemanem aktivně připojila.

Vláda se musí hodnotit ne na základě předpojatostí, ale na základě práce, říká Fico, s tím, že Mečiar ani Slota nezískali ani vládní, ani parlamentní funkce. Podle Paroubka není k sankcím evropských socialistů proti Slovensku žádný důvod.
Vzkázal jsem jim, že i kdyby přesto udělali určité kroky, prostě tam přestanu jezdit, pohrozil premiér.

Málo evropské solidarity

To, že by kvůli otevřené podpoře Fica riskoval dobré vztahy v rámci Evropské unie, Paroubek odmítá.
Ale nebudu preferovat za každou cenu vztahy k ostatním lídrům sociálně demokratických stran jen proto, aby pan Fico zůstal v politické izolaci. Je to příležitost dokázat vynikající česko-slovenské vztahy, říká Paroubek, který opakovaně kritizoval i malou podporu, které se jeho i Ficově straně dostalo před volbami od evropských sociálních demokratů.
Podporou Ficovi se Paroubek dostal i do sporu s některými europoslanci ČSSD. Libor Rouček a Richard Falbr v Evropském parlamentu hlasovali pro případné pozastavení členství Ficova Směru v Evropské socialistické straně.
Paroubka kritizovali za to, že s nimi svůj postoj nekonzultoval.

Fica v sobotu na Pražském hradě přijal i prezident Václav Klaus. Ke složení slovenské vlády poznamenal jen to, že respektuje výsledky slovenských voleb a na jejich základě jmenovanou vládu.

Související články:
 Paroubek si stěžuje na nedostatečnou podporu ze strany evropských socialistů

Autor: Robert Břešťan

Sdílet tento příspěvek