Slovenská vláda: Směr ovládne toky peněz

21.07.2006
Hlavní slovenská vládní strana Směr-sociální demokracie se chová podobně jako její odpůrce a hlavní soupeř SDKÚ ve vládě předchozí a dominuje koalici „na všech frontách“.

Ministři strany premiéra Roberta Fica budou rozhodovat o větších penězích, než by jim příslušelo podle síly strany v rámci koalice. Podobně se v minulosti chovala jak SDKÚ Mikuláše Dzurindy, tak HZDS Vladimíra Mečiara.

Padesát poslanců Směru tvoří necelých šedesát procent všech zákonodárců vládní koalice, ministři Směru ale budou rozhodovat o dvou třetinách peněz, kterými tento rok disponuje vláda. Směr, který má například ministerstva vnitra, financí či různé vládní agentury jako Národní dálniční společnost či Tipos, což je monopolní provozovatel číselných loterií, bude jen letos rozdělovat 187 miliard slovenských korun.

Jeho partneři, Slovenská národní strana a LS-HZDS, mají k rozdělení ve svých resortech 94 miliard korun.
SDKÚ své partnery v předchozí vládě válcovala ještě víc. Jejích poslanců byla jen o něco víc než třetina, a jejich počet klesal, ale ministři strany rozdělovali více než polovinu peněz určených pro ministerstva. SDKÚ měla 38 procent křesel ve vládě, Ficův Směr má 68 procent. Koaliční partneři se převahy Směru neobávají. Ve vládě je poměrně velká názorová jednota v těch zásadních věcech, takže tam nevidím žádný problém, řekl ministr zemědělství za HZDS Miroslav Jureňa.
Nacionalistický ministr školství Ján Mikolaj očekává, že jeho resort bude mít při jednání silné slovo. Školství je mimořádně důležitý resort pro Slovensko, je tam věda a sport, řekl.

Místopředseda vlády za Směr Dušan Čaplovič po skončení jednání vlády řekl, že důležitý je duch demokracie, který v koalici vládne.
Politolog Peter Horváth však předpokládá, že rozdělování peněz a příprava rozpočtu na rok 2007 budou prvním vážným sporem nové koalice. Až půjde o konkrétní peníze, duch demokracie nebude důležitý, řekl Horváth.
Kromě peněz v rozpočtu pro ministerstva bude mít Směr možnost rozhodovat o osudech dalších financí přes Antimonopolní úřad, Správu státních hmotných rezerv či Úřad pro veřejné zakázky.

Půjde především o to, jak si vláda rozdělí vliv v resortech. Koaliční radu tvoří jen předsedové tří stran, Robert Fico, Vladimír Mečiar a Ján Slota. Programové prohlášení vlády má být hotovo do 3. srpna.

Související články:
Robert Fico: Bude to proevropská vláda

Autor: Lukáš Pardubský

Sdílet tento příspěvek