Slovenská inflace je nejvyšší od roku 2004

11.08.2006
Důvodem obav z vysoké inflace je především to, že Slovensko nebude schopno zavést euro v roce 2009.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen na Slovensku v červenci zrychlilo na pět procent a bylo tak nejvyšší od konce roku 2004.
V červnu se ceny zvýšily o 4,6 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem červencové ceny stouply o 0,2 procenta, zatímco v červnu vzrostly o 0,1 procenta. Informoval o tom slovenský statistický úřad. Čísla jsou o něco lepší, než čekali analytici.
Jádrová inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní, v červenci činila 2,8 procenta. Tempo růstu tak zrychlilo z červnových 2,5 procenta. Proti červnu se jádrové ceny nezměnily, v předchozím měsíci stouply o 0,1 procenta.
Analytici očekávali červencovou inflaci v průměru kolem 4,9 procenta. Meziměsíčně se podle nich ceny měnit neměly.
Nejvíce v červenci proti předchozímu měsíci stouply ceny ve zdravotnictví, a to o 3,6 procenta. Potraviny a nealkoholické nápoje zlevnily o 0,9 procenta. V meziročním srovnání vzrostly nejvíce také ceny ve zdravotnictví, o 15,4 procenta. V kategorii bydlení, voda, elektřina, plyn a jiné se ceny zvýšily o 11,9 procenta.
Slovenská centrální banka (NBS) zvýšila před dvěma týdny hlavní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,5 procenta – důvodem byla obava z vysoké inflace, která by mohla ohrozit plánované zavedení eura v roce 2009.
Představitelé Národní banky Slovenska k tomu uvedli, že zpřísňování měnové politiky bude pokračovat.
Banka totiž ani v příštím roce nesplní svůj inflační cíl, protože na růst spotřebitelských cen tlačí i vysoké ceny ropy. Ty se mohou odrazit v růstu regulovaných cen energií.
NBS podle nejnovější prognózy odhaduje inflaci na konec roku na 3,9 procenta.
Slovensko musí inflaci stlačit, aby mohlo v roce 2009 přejít na euro.
Na konec příštího roku NBS původně očekávala inflaci dvě procenta, nyní ale odhaduje růst cen podle metodiky Evropské unie na 2,8 procenta.

Autor: (čtk), HN

Sdílet tento příspěvek