Maďaři v šoku studují vládní plán reforem

24.08.2006
Od prvního záři se zvýší ceny energií i daně a ze státních služeb budou muset odejít desítky tisíc lidí, aby se alespoň začalo snižovat obrovské zadlužení, které letos přesáhne deset procent HDP.

Když v červenci staronová maďarská vláda, složená ze socialistů a liberálů, ohlašovala očekávaný balíček ekonomických reforem, prožili Maďaři šok. Od prvního záři se zvýší ceny energií i daně a ze státních služeb budou muset odejít desítky tisíc lidí, aby se alespoň začalo snižovat obrovské zadlužení, které letos přesáhne deset procent HDP.
Špatným zprávám však není konec. Další šok přišel minulý týden, když z vládních zdrojů unikly informace o konvergenčním plánu, tedy přípravě země na vstup do eurozóny. Vláda dosud tvrdila, že země může být připravena v roce 2009. Nevládní experti a investiční banky ale hovoří spíše o letech 2014 až 2016.
Premiér Ferenc Gyurcsány tak musel v úterý večer představit oficiální verzi plánu, který bude po dalších úpravách poslán 1. září do Bruselu. Ani ta však skeptické ekonomy nepřesvědčila.
Vláda totiž předpokládá, že po propadu růstu HDP v příštím roce z letošních 4,1 procenta na 2,2 v roce 2007 ekonomika opět poroste přes čtyři procenta v letech 2009 až 2011, kdy by země měla plnit kritéria pro přijetí eura.

Kritický rok 2009

Příliš růžové odhady

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek