Slováci vítají pomoc EU vichřicí postiženým Tatrám

08.09.2005
Slovenská vláda určí, jakým způsobem 5,7 milionu eur (přibližně 217 milionů Sk) využije na obnovu větrem poničených hor.

Podle vicepremiéra Pála Csákyho je rozhodnutí europoslanců o poskytnoutí pomoci „pozitivní“. Přesné využití peněz musí ale schválit vláda a ta se bude touto otázkou zabývat v průběhu jednoho měsíce. A dodal, že peníze budou použity především na úradu škod a jejich následků a některé rekultivační práce,“
„My jsme vděčni za jakoukoli pomoc. Zvláště si ceníme pomoci České republiky, která nám pomohla jako jedna z prvních. Jsme tedy vděčni i za pomoc z EU, i když dosahuje jen necelých tří procent (škod),“ řekl ČTK primátor města Vysoké Tatry Ján Mokoš. Podle primátora jde o pomoc v podobné výši, jakou unie poskytla například po požárech ve Španělsku nebo Portugalsku, které dostaly částky ve výši mezi dvěma a pěti procenty z celkových škod.
„Pochopitelně z toho nepokryjeme všechny škody, ale pokryjeme alespoň částečně náklady,“ soudí o pomoci Mokoš. Primátor si myslíš, že by měly peníze jít zejména na vyrovnání dluhů, které vznikly obcím i státu přímo při záchranných akcích jako například vyprošťování lidí, aut a domů zavalených polámanými stromy, nebo na uvolňování silnic.
Pomoc ale dostane stát a ten bude prostředky obcím na zmíněné účely předávat. Částku si podle Mokoše rozdělí ministerstva dopravy, zemědělství, životního prostředí, vnitra i hospodářství. Primátor ale očekává, že tatranské obce rozhodně nedostanou celou sumu poskytnutou unií.
Vichřice, která Tatry postihla v noci z 19. na 20. listopadu loňského roku, zanechala za sebou následky v podobě padesátikilometrového pásu vyvrácených stromů, poškozených silnic, tratí, vedení i domů. Škody je i dnes vidět ze vzdálenosti mnoha kilometrů a nejvyšší slovenské hory se z katastrofy budou vzpamatovávat i několik desetiletí.

Sdílet tento příspěvek