Prezident určí další orientaci Polska

09.10.2005
Boxerský souboj s řadou podpásových úderů připomínal závěr kampaně před dnešními prezidentskými volbami v Polsku. Dva největší rivalové, liberál Donald Tusk a konzervativec Lech Kaczynski, používali všechny možné způsoby, jak očernit toho druhého.

Boxerský souboj s řadou podpásových úderů připomínal závěr kampaně před dnešními prezidentskými volbami v Polsku. Dva největší rivalové, liberál Donald Tusk a konzervativec Lech Kaczynski, kromě vulgarit používali všechny možné způsoby, jak očernit toho druhého: poukazováním na slabiny, minulost či neschopnost. Jako by jejich strany nevyhrály před dvěma týdny parlamentní volby a nevedly jednání o koalici.

Hraje se o hodně, o budoucí podobu Polska, o novou ústavu. Pokud vyhraje liberál Tusk, vyváží parlamentní vítězství konzervativců. Pokud zvítězí Kaczynski, polskou politiku ovládne populističtější a nacionalističtější orientace.
Potvrzuje se předpoklad, že rozhodující budou volby prezidentské, které také vévodily paralelním volebním kampaním. Složení vlády bude známo až den po druhém kole prezidentských voleb 23. října. Vyjednávání mezi oběma stranami jsou plná osobních obvinění i sporů o zásadní strategické směřování budoucího kabinetu.

Menší náskok

Konzervativcům se podařilo i prezidentskou kampaň vést jako spor mezi sociálně a rodinně orientovanou částí společnosti na jedné straně a liberály a zastánci volného trhu a otevřenosti na straně druhé.
Zajímavé je, jak oba favority vnímají Poláci. Podle průzkumu deníku Rzezcpospolita považuje Tuska za pracovitějšího více lidí než Kaczynského, Tusk také lépe vypadá a více lidí by ho rádo pozvalo na návštěvu k sobě domů. Paradoxní přitom je, že Poláci znají lépe program Lecha Kaczynského.

Další kandidáti v podstatě neměli šanci. Kandidát levice Wlodzimierz Cimoszewicz odstoupil už před měsícem kvůli podezřením ze skandálů spojených s akciovými obchody. Konzervativně nacionalistická Liga polských rodin stáhla svého kandidáta tento týden a nahrála tak venkovské, tradičně orientované voliče Lechu Kaczynskému. Podpora ostatních deseti kandidátů dohromady nepřesahuje dvacet procent.

Obavy o účast

Sdílet tento příspěvek