Poláci zatím nového prezidenta nemají

09.10.2005
Poláci nezvolili nástupce prezidenta Aleksandera Kwa¶niewského, do druhého kola voleb podle očekávání zřejmě postoupí dva pravicoví kandidáti, tedy Donald Tusk z Občanské platformy a Lech Kaczyňski ze strany Právo a spravedlnost.

Poláci nezvolili nástupce prezidenta Aleksandera Kwa¶niewského, do druhého kola voleb podle očekávání zřejmě postoupí dva pravicoví kandidáti, tedy Donald Tusk z Občanské platformy a Lech Kaczyňski ze strany Právo a spravedlnost. Vyplývá to z prognóz, které v neděli po uzavření volebních místností zveřejnily polské televize.

Podle soukromé stanice TVN v prvním kole voleb zvítězil Tusk, který obdržel 38,58 procenta hlasů. Pro Kaczyňského hlasovalo 33,3 procenta Poláků. Podle veřejnoprávní Polské televize získal Tusk 38,4 procenta a Kaczyňski 32,1 procenta hlasů. K volbám podle prognóz přišlo 49,82 procenta, respektive 50,5 procenta voličů.

Druhé kolo voleb, ze kterého již vzejde nový prezident, se uskuteční za dva týdny. Z dalších kandidátů získal nejvíce, asi 13 procent hlasů šéf populistické Sebeobrany Andrzej Lepper, jediný levicový kandidát Marek Borowski obdržel zhruba deset procent hlasů.

Sdílet tento příspěvek