Evropští úředníci se vrací „zpátky do školy“

14.05.2009
Evropská komise

Šest set úředníků Evropské unie se v letošním roce vrátí do škol, kde dříve studovali. Cílem projektu je „dát Evropě tvář“ a zúčastnit se diskusí se studenty na evropská témata, která je zajímají. Iniciativa „zpátky do školy“, která byla zahájena v roce 2007, letos probíhá od března do listopadu v devíti zemích EU. V České republice se úředníci vrátí do svých škol 15. května.

„Je to jednoduchý a praktický způsob, jak oslovit novou generaci Evropanů, uvedla Margot Wallströmová, místopředsedkyně Evropské komise, odpovědná za interinstitucionální vztahy a komunikační strategii.

„Vrátit se k vlastním kořenům je vynikající příležitost, jak se setkat s mladými lidmi a pohovořit si o tom, jak EU ovlivňuje náš každodenní život. A co je ještě důležitější, je to velká příležitost zjistit, co mladí od Evropy chtějí a co očekávají. Sama komisařka se často setkává se studenty na svých služebních cestách a má v plánu 14. května navštívit školu „Alyssa School v Birminghamu.

V mnoha členských státech tato iniciativa probíhá ve spolupráci s tamními úřady. V Německu se této akce zúčastnila kancléřka Angela Merkelová ve škole s přírodovědným zaměřením Lise-Meitner-Schule (škola Lise Meitnerové) v Berlíně.

Návštěvy jsou organizovány v souvislosti s projektem „Jaro Evropy, který je financován Komisí a který nyní probíhá již sedmým rokem.

Akcí pořádaných v rámci „Jara Evropy se v letošním roce zúčastní přibližně 50 členů Evropského parlamentu, včetně jeho předsedy Hanse-Gerta Pötteringa, pět komisařů (Wallströmová, Figel‘, Kuneva, Kovacs, Orban) a další evropští představitelé ovlivňující veřejné mínění, jako jsou například polský nositel Nobelovy ceny Lech Walesa a francouzský spisovatel Marc Levy.

Souvislosti

Iniciativa „zpátky do školy umožňuje úředníkům evropských institucí, aby znovu navštívili školy, na kterých dříve studovali, a promluvili tam o tom, proč se rozhodli pracovat pro EU, o své současné práci a o obtížích a příležitostech, které s sebou nese život a práce za hranicemi jejich země. Tato iniciativa byla zahájena v roce 2007 Komisí a německou vládou jako součást oslav padesátého výročí Římské smlouvy. Od té doby se k ní připojila další předsednictví Rady EU a tento rok byla kromě českého a švédského předsednictví rozšířena o další skupinu zemí.

Rozpis dnů, ve kterých půjdou úředníci Komise „zpátky do školy:

Rakousko: 4. až 9. května

Lotyšsko: 9. května

Česká republika: 15. května

Portugalsko: 22. května

Irsko: 31. srpna až 4. září

Švédsko: 20. listopadu

Nizozemsko: listopad (datum bude ještě potvrzeno)

Maďarsko: po celý rok

Německo: iniciativa již proběhla (9. až 15. března)

Akce „zpátky do školy probíhající během května jsou včleněny do iniciativy „Jaro Evropy.

Další informace o „Jaru Evropy:

http://www.springday2009.net/ww/en/pub/spring2009/homepage.htm

Autor: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek