5 kandidátů na šéfa komise. Další debata

16.05.2014
čtk

Pět lídrů vedlo debatu v jednacím sále Evropského parlamentu v Bruselu. Na pódiu se objevili Jean-Claude Juncker z Evropské lidové strany (EPP), Martin Schulz ze Strany evropských socialistů a demokratů (S&D), Guy Verhofstadt z Aliance liberálů a demokratů (ALDE), Ska Kellerová ze Strany zelených a Alexis Tsipras ze Strany evropské levice (GUE/NGL).

Podle mluvčího europarlamentu Jaume Duch-Guillota přenášelo diskusi, pořizovanou Eurovizí živě, 49 televizí, 39 internetových stránek a deset rozhlasových stanic, včetně Českého rozhlasu Plus. Debata byla překládána do 23 jazyků a vyvolala poměrně velký ohlas na internetu.

Každý z kandidátů měl v publiku jasnou skupinu svých příznivců, často stranických zaměstnanců Evropského parlamentu. „Nebudu asi úplně objektivní,“ poznamenala se smíchem jedna z nich. Mezi asi šesti stovkami lidí v bruselském jednacím sále europarlamentu ale nechyběli i příznivci stran, kteří se na debatu přišli podívat přímo z ulice. V publiku byli i někteří eurokomisaři.

Diskuse začala připomínkou památky někdejšího belgického premiéra Jeana-Luka Dehaeneho, který zemřel ve věku 73 let. Na závěr se evropští lídři připojili k výzvě k záchraně školaček, které v Nigerii unesli islamisté z hnutí Boko Haram. Hlavní část debaty ale tvořila ekonomická témata. „Musíme přestat s šetřením, s tou paranoiou z dluhů,“ prohlásil v jedné chvíli Řek Tsipras. Právě neustálá varování před zadlužováním jsou podle něj důvodem rostoucího euroskepticismu napříč EU.

„Musíme dát nejdřív naše účetnictví do pořádku,“ oponoval mu někdejší lucemburský premiér Juncker, jehož EPP je podle posledních projekcí favoritem voleb. Smíšenou reakci publika ale vyvolala jeho slova, že evropští politici udělali vše pro to, aby mohlo předlužené Řecko zůstat členem eurozóny. Juncker se také vyslovil pro snížení energetické závislosti na Rusku, ale také pro dialog s ním, a pro uzavření dohody o volném obchodu s USA, která podle něj pomůže evropskému růstu.

Liberál Verhofstadt zdůrazňoval „inteligentní“ přístup, nové technologie a mluvil o potřebě neutéct zpět od integrace do hranic národních států. Kvůli Krymu a Ukrajině prosazoval tvrdé sankce vůči lidem z okruhu ruského prezidenta Vladimira Putina a přečetl dopis ruského opozičního představitele a známého šachisty Garriho Kasparova.

Současný předseda europarlamentu Schulz připomínal nezaměstnanost mladých a EU, která bojem za zájmy pracujících odmítá euroskeptické myšlenky. Ska Kellerová zase „alternativní Evropu“ dbající více o lidi než o banky a zisky bankéřů. Smlouvu s USA naopak odmítla jako tajně za zády evropských občanů vyjednávaný dokument – právě tak podle ní lidé ztrácí v unii důvěru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek