Hollande: EU se musí zjednodušit

27.05.2014
čtk

Evropská unie se stala nesrozumitelnou a musí se změnit, aby byla jednoduchá a jasná. Prohlásil to francouzský prezident François Hollande v televizním vystoupení k výsledkům voleb do Evropského parlamentu, při kterých ve Francii i v jiných evropských zemích posílily nacionalistické strany.

„Jsem si vědom, že Evropa (EU) se stala nečitelná, vzdálená, a popravdě řečeno nesrozumitelná i pro (členské) státy. To nemůže pokračovat, Evropa musí být jednoduchá, jasná, aby byla účinná tam, kde se to očekává, a aby se stáhla tam, kde jí není potřeba,“ řekl Hollande v několikaminutovém projevu.

Evropská unie podle něj dokázala v posledních letech překonat finanční krizi, ale za cenu prosazování úspor, které nakonec odradily obyvatele od evropské integrace. „Proto již zítra na summitu EU opět řeknu, že prioritou je hospodářský růst, zaměstnanost, investice,“ uvedl prezident, který se v úterý v Bruselu setká se svými protějšky ze zemí EU.

S některými již během pondělí hovořil. Jak uvedl prezidentský úřad, hlava státu si telefonovala s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, španělským premiérem Marianem Rajoyem i jeho italským kolegou Matteem Renzim.

Hollande zdůraznil, že budoucnost Francie je v rámci EU. „Mojí povinností je reformovat Francii a přesměrovat Evropu,“ dodal nejvyšší francouzský představitel.

Projev, který socialista Hollande nahrál odpoledne v prezidentském Elysejském paláci v centru Paříže, vysílaly včera večer francouzské televizní stanice. Dopoledne svolal prezident k výsledkům voleb do EP mimořádné zasedání vlády.

Vítězství nacionalistické Národní fronty v eurovolbách ve Francii označují místní komentáře za „historické“ a za „politické zemětřesení“. Podobně hovořil i premiér Manuel Valls, podle kterého jsou „výsledky více než varováním, je to šok, je to zemětřesení“. Podobná krajně pravicová politická uskupení jako je Národní fronta bodovala i v dalších zemích EU. Jasnou většinu v europarlamentu si nicméně zachovaly tradiční proevropské strany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek