Farage by v EP uvítal spojenectví s italským Hnutím pěti hvězd

02.06.2014
ČTK

Britská Strany nezávislosti (UKIP) vedená Nigelem Faragem, která zazářila v evropských volbách, a italské protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) Beppeho Grilla by se mohly stát spojenci v Evropském parlamentu. Farage shání své podporovatele, aby mohl mít v Evropském parlamentu vlastní frakci.

„Setkal jsem se s Beppe Grillem tento týden … Doufám, že s ním budeme moci uzavřít spojenectví,“ cituje ČTK Farage. Zatímco UKIP získal v evropských volbách 24 křesel, Hnutí pěti hvězd má 17 mandátů. K vytvoření vlastní frakce Farage potřebuju získat nejméně 25 europoslanců ze sedmi různých členských států. Jenomže se objevil problém, protože někteří členové Hnutí pěti hvězd s Faragem spolupracovat nechtějí:“Farageovo hnutí se mi hnusí, nemáme nic společného,“ řekla poslankyně Giulia Sartiová. Europoslankyně Daniela Aiutová odmítla, že by M5S mělo kooperovat s xenofóbními a krajně pravicovými skupinami. Jenomže názor Beppeho Grilla je takový, že UKIP není rasistický.

Farage odmítl zapojení do frakce, kde hlavní slovo bude mít Národní fronta Marine Le Penové, a o NF prohlásil:““Pocházejí z jiné politické rodiny. Nechceme mít s tou stranou vůbec nic společného.“ Le Penová do své frakce zahrně další čtyři euroskeptická seskupení- Stranu pro svobodu Geerta Wilderse, italskou Ligu severu a rakouské Svobodné a belgický Vlámský zájem.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek