Schulz je znovu v čele Evropského parlamentu

01.07.2014
čtk

Předsedou Evropského parlamentu byl dnes podle očekávání opět zvolen německý sociální demokrat Martin Schulz. Už v prvním kole tajné volby dostal 409 hlasů. Volba předsedy byla vůbec prvním aktem nového europarlamentu, jehož 751 členů zvolili občané členských zemí Evropské unie na konci května.

Německý sociální demokrat Schulz měl tři protikandidáty. Byli jimi Pablo Inglesias ze Španělska, nominovaný levicovou frakcí GUE/NGL, Rakušanka Ulrike Lunaceková za Zelené a konzervativec z ECR Sajjad Karim z Británie. Volbě samotné mají předcházet pětiminutové projevy každého z kandidátů.

Schulze podpořila Evropská lidová strana (EPP), která v květnu eurovolby vyhrála. Její kandidát do čela Evropské komise, lucemburský expremiér Jean-Claude Juncker, tak bude moci počítat s potřebnou podporou socialistů při hlasování v europarlamentu. Junckera už minulý týden poslancům jako kandidáta do čela Komise navrhly členské země.

Předseda Evropského parlamentu se volí na 2,5 roku. Volba je tajná, poslanci k ní použijí papírový hlasovací lístek, na kterém označí svého kandidáta. Ke zvolení předsedou je potřebný zisk absolutní většiny platných odevzdaných hlasů, tedy 50 procent a jeden hlas navíc.

Kromě předsedy by měli noví či staronoví europoslanci v příštích dnech zvolit také 14 místopředsedů EP a pět kvestorů, kteří mají na starosti organizační záležitosti zákonodárného sboru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek