Sikorski je prý polským kandidátem na šéfa diplomacie EU

01.08.2014
čtk

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski se bude ucházet o vlivný post šéfa diplomacie Evropské unie a místopředsedy Evropské komise. Informovala o tom dnes agentura PAP s odkazem na zdroje z vlády. Podle deníku Gazeta Wyborcza však nejsou jeho šance na vystřídání dosavadní unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonové nijak velké.

Sikorského podle PAP vybral premiér Donald Tusk z několika možných kandidátů do komise, o nichž se v Polsku hovořilo. Ambiciózní politik uspěl například na úkor současného eurokomisaře pro rozpočet Janusze Lewandowského či někdejšího ministra financí Jacka Rostowského, o jejichž kandidatuře mluvil premiér ještě v červnu.

Tusk v dnešním krátkém vyjádření naznačil, že Sikorského předností je konzistentně kritický přístup vůči Rusku. „Sikorski je podle PiS (opoziční konzervativní strany Právo a spravedlnost) vůči Rusku příliš měkký, podle unijních politiků příliš tvrdý. Podle všech – kompetentní,“ napsal Tusk dnes na Twitteru.

Podle komentáře listu Gazeta Wyborcza bude však mít polský kandidát těžkou pozici. Šéf nově vznikající Evropské komise Jean-Claude Juncker zastupující pravý střed stejně jako Sikorski bude totiž levicí tlačen, aby nejvyšší diplomatický post přenechal jí. Po Ashtonové navíc podle listu patrně bude chtít v pozici vidět další ženu, kterých má podle dosavadních nominací v budoucí komisi nedostatek. Své kandidátky zatím oznámily pouze Česko a Švédsko, Juncker však kvůli průchodnosti komise europarlamentem potřebuje mít mezi 28 členy komise alespoň devět žen.

Lídři zemí unie již o obsazení postu ministra zahraničí jednali na summitu v polovině července. Favoritkou na tuto pozici byla italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová, kterou však odmítly východoevropské země kvůli málo kritickému postoji k Rusku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek