Systém Galileo získá tři nosné rakety Ariane 5

22.08.2014
čtk

Zástupci Evropského družicového navigačního systému Galileo a francouzské společnosti Arianespace podepsali smlouvu, díky které Evropská unie za 500 milionů dolarů získá tři nosné rakety Ariane 5.

Podle expertů jde o další krok na cestě unie k zajištění nezávislého přístupu do vesmíru.

„Tato dohoda představuje ‚sňatek‘ odpalovacích zařízení a satelitů navržených a sestavených v Evropě. Jde o posun směrem k nezávislosti Evropské unie v sektoru vesmírných technologií,“ konstatoval podle webu Europa.eu Ital Ferdinando Nelli Feroci, který má jako člen Evropské komise na starosti oblast průmyslu a podnikání.

Přínosem pro evropskou ekonomiku bude i to, že tato zařízení mají být vyrobena přímo v EU.

Raketa Ariane 5 dokáže vynést na oběžnou dráhu čtyři satelity najednou, což je dvakrát více, než dnes dokážou běžná zařízení tohoto typu. Uvedena do provozu by měla být v roce 2015, do roku 2020 by v rámci programu Galileo mělo plně fungovat 30 satelitů.

Na čtvrtek byl naplánován start dvou satelitů navigačního systému Galileo ze základny v Kourou v jihoamerické Francouzské Guyaně. Kvůli špatnému počasí byl však odložen, informovala agentura AFP. „Nový termín bude ustanoven podle předpovědi počasí v Kourou,“ citovala dnes AFP ze sdělení společnosti Arianespace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek