V europarlamentu začne grilování

29.09.2014
čtk

V Evropském parlamentu začnou odpoledne slyšení členů budoucí Evropské komise. Tříhodinové série otázek a odpovědí před relevantními výbory europarlamentu nejsou pro komisaře formalitou, v minulosti si už parlament vynutil výměnu některých kandidátů.

Jako první dnes předstoupí ve 14:30 před europoslance z výboru pro obchod Švédka Cecilia Malmströmová, která má být komisařkou právě pro oblast obchodu. Členové výboru pro životní prostředí, výboru pro rybolov a dopravní výbor čekají na Karmenua Vellu z Malty. Ten se má v komisi Jeana-Claudea Junckera stát eurokomisařem odpovědným za životní prostředí, námořní problematiku a rybolov.

Od 18:30 do večera přijde čas pro budoucího komisaře pro mezinárodní spolupráci a rozvoj Nevena Mimicu z Chorvatska a komisaře pro digitální ekonomiku, Němce Günthera Oettingera.

Česká eurokomisařka Věra Jourová své „grilování“ absolvuje ve středu odpoledne. Sérii ukončí místopředsedové komise, posledním bude Junckerův první místopředseda Frans Timmermans z Nizozemska v úterý 7. října.

Názory výborů na výkon jednotlivých kandidátů mají být známy do 24 hodin od jednání s eurokomisařem. O komisi jako celku má europarlament hlasovat na konci října tak, aby nový tým mohl 1. listopadu převzít práci nynější komise José Barrosa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek