Věra Jourová má za sebou vystoupení před výbory EU

01.10.2014
čtk

Česká kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová má za sebou slyšení před výbory EU. Nyní se na schůzce sejdou zástupci jednotlivých politických frakcí výborů, kteří budou její vystoupení posuzovat.

Bude-li Jourová schválena, stane se začátkem listopadu eurokomisařkouz pro spravedlnost, otázky spotřebitele a genderovou rovnost. Celou Komisi musí nejprve potvrdil v říjnovém hlasování Evropský parlament.

Po úvodním projevu Jourové, se jednotliví členové evropských výborů kandidátky ptali na záležitosti jejího portfólia. „Budu bránit zájmy spotřebitelů, aby dostávali podmínky jako slabší strana smluvního vztahu, které budou pro ně výhodné a nebudou je nijak poškozovat,“ uvedla Jourová. Dodala, že je třeba spíše prosadit skutečnou implementaci směrnice na ochranu spotřebitele, která už byla přijatá než stále vytvářet novou legislativu.

K ochraně spotřebitelů by prý měla pomoci také „kvalitní a efektivní“ informační kampaň. Jourová uvedla, že by nezatěžovala malé a střední podniky, které „tvoří ekonomický základ společnosti“. Komise by podle ní měla legislativní kroky řídit „kritériem potřebnosti“.

Dále se vyjádřila k regulaci bonusů pro bankéře, o níž se hovoří zejména ve Velké Británi. Podle ní je toto omezení bankéřů v pořádku, týká se ale pouze jednoho procenta lidí pracujících v bankách, kteří se zabývají rizikovými investicemi.

Jourová uvedla, že nejsložitějším tématem, na které během přípravy narazila, je ochrana evropských dat v USA. Odmítla návrh, který mají americké bezpečnostní složky tendenci předkládat, a to ten, že by pro ně byla evropská data přístupná v případech, kdy je to z bezpečnostních důvodů nezbytné.

„S takovým přístupem nesouhlasíme, chceme znát vymezení účelu,“ uvedla. „Není možné dále fungovat podle směrnice z roku 1995, která je z diluviálních dob, abych tak řekla,“ dodala Jourová a řekla, že by bylo v EU třeba rychlé reformy v ochraně osobních údajů. Stávající systém tzv.“bezpečného přístavu“, v rámci něhož se americké firmy dobrovolně zavazují zacházet jistým způsobem s daty z EU, by ale nerušila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek