Jourová poslala europoslancům doplňující odpovědi

06.10.2014
čtk

Kandidátka na eurokomisařku pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví poslala Evropskému parlamentu své odpovědi na dodatečné otázky, které ji po slyšení poslal.

„Ano, pokud vím, byly odpovědi poskytnuty parlamentu,“ řekla Natasha Bernaudová, mluvčí předsedy budoucí Komise Jeana-Claudea Junckera. Limit pro odpovědi byl stanoven na dnešek 21.00 SEČ. O tom, jestli byla Jourová úspěšná se zřejmě rozhodne v úterý. Evropský parlament by pak měl o Komisi jako celku hlasovat a Komise by pak měla začít pracovat od 1. listopadu.

Jourová odpovídala na 32 písemných dotazů. Přišly ze všech výborů, se kterými hovořila už během slyšení. Jourová absolvovala tříhodinové slyšení před poslanci z výborů pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci a práva žen, pro právní záležitosti a pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele.

Během ústního slyšení ji výbory daly 45 dotazů. Zatímco Výbor pro vnitřní trh uvedl, že Jourová prokážala, že má profesionální zkušenost i nadání na práci eurokomisařky, tak někteří europoslanci ji kritizovali za to, že podle nich byla ve svých odpovědích příliš obecná.

Problematickým byl pro Evropský parlament britský kandidát na eurokomisaře Jonathan Hill, který bude v úterý muset podstoupit slyšení znovu. Dalšími kandidáti, jejichž vystoupení Evropský parlament nepřijal s úplnou spokojeností byli Španěl Miguel Arias Cañete, Francouz Pierre Moscovici a Maďar Tibor Navracsics.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek